29.06.2011

BBC FOCUS, O NOUĂ REVISTĂ DE POPULARIZAREA ȘTIINȚEI

După două luni de la relansarea versiunii glossy a revistei „Știință și Tehnică” păstorită de Fundația Dinu Patriciu iată că și concurența de la Intact publică o revistă de popularizarea științei prin preluarea francizei revistei britanice BBC Focus. Tot glossy, evident.

Vor rezista pe piață două reviste avînd același profil ? Tirajul lunar anunțat editorul BBC Focus, MSG Romania (parte a Intact Media Group) pentru BBC Focus este de 15.000 de exemplare pentru primul număr (dublu : iulie- august).
Ce coincidență ! :)) Exact tirajul lunar anunțat de „Știință și Tehnică” !
O strategie tip „me too” din partea Intactului ? Sau există și date de piață care confirmă că un procent din răsfoitorii de Cancan, Click și Libertatea se năpustesc înspre sectorul editorial al vulgarizării științifice ?
Dar ce nu se poate întîmpla în Grădina Maicii Domnului ? Minunile nu contenesc să apară iar industria grea duduie !
E vorba de industria grea a extragerii dracilor din cetățeni, cum bine spunea Mircea Dinescu.
O revistă integral de traduceri concurînd cu un produs autohton... Vom vedea dacă și cît vor supraviețui. Măcar una din ele...


Un detaliu al ediției în limba română pentru că mi-a fost imposibil să găsesc o fotografie a copertei primului număr.

Ceea ce nu este vreo catastrofă întrucît primul număr al BBC Focus (ediția românească) reproduce coperta numărului din ianuarie anul curent a ediției britanice ! :))

Și chiar The Stephen Baxter, celebrul autor britanic de hard science fiction anticipează „lumea high-tech în care vom trăi peste 100 de ani” : locuința, serviciul, energia, mîncarea, transportul, spațiul.

Grupaje interesante sînt dedicate unor subiecte precum „Tehnologia revoluției 2011” de Anne Alexander și Theodore Hong și evoluției speciei umane : „Cum vom evolua mîine ? ” de Dr.Alice Roberts.

„Începînd cu luna iunie, revista BBC Focus (nr.1 -iulie-august) a fost lansată și pe piața din România sub licența BBC de către MSG România, parte a Intact Media Group.
MSG Romania (parte a trustului de presa Intact) deține franciza revistelor BBC Top Gear, BBC GoodFood, BBC GoodHomes și 4WDrive.
BBC Focus este o publicație specializată pe subiecte de știință, tehnologie, fenomene naturale și viitorologie.

Ediția în limba română nu are (încă) un site dedicat dar puteți citi varianta originală la : http://sciencefocus.com/home

BBC Focus are 114 pagini de articole scrise de experți din diverse domenii, care abordează tematici precum: astronomie, fizică, geologie, biologie și tehnologie.

Echipa redacțională din România este coordonata de Radu Cristescu, specialist în știinte politice și filosofie, autor și co-autor de diverse publicații.
Laurențiu Staicu este senior editor al revistei BBC Focus, conferențiar universitar în cadrul Facultătii de Filosofie, Universitatea din București.
În acest moment, știinta în Romania este popularizată condescendent, bolovănos, didactic. BBC Focus vine dintr-o lume în care popularizarea științei se face de cel puțin 300 de ani ! Este o revistă pentru oamenii inteligenți, pentru mințile curioase, pentru cei care vor să fie la curent cu tot ce se întampla în materie de știință, tehnologie și viitor”, a declarat Radu Cristescu, redactor-șef BBC Focus.

Revista este disponibilă începînd cu 15 iunie în toate rețelele de distribuție convenționale și neconvenționale (hypermarketuri, mall-uri, benzinării) la prețul de 11,90 lei iar tirajul este de 15.000 de exemplare”.


Și să nu uităm că „Știință și Tehnică” a ajuns la numărul 3 (iunie 2011) ! O apariție simpatică de altfel (și ceva mai ieftină, 8,80 lei și are șase pagini în plus față de BBC Focus), care mi-a devenit și mai simpatică după primenirea necesară a colaboratorilor ! Au rămas Mircea Opriță, Andrei Dorobanțu și Cătălin Beldea. Suficienți !

Niciun comentariu: