30.06.2010

JOI 1 IULIE, ÎN COLECȚIA ADEVĂRUL, VOLUMUL 86, "FUNDAȚIA.FUNDAȚIA ȘI IMPERIUL" DE ISAAC ASIMOV


Biblioteca Adevărul lansează joi 1 iulie, volumul cu numărul 86, "Fundația.
Fundația și imperiul
" (Foundation-1951 ; Foundation and Empire-1952) de Isaac Asimov.
Joi 8 iulie va urma volumul nr.87, "A doua fundație" (Second Foundation-1953) de Isaac Asimov.
Traducerea : Mihai Dan Pavelescu și Gabriel Stoian.
Prima ediție a trilogiei a apărut la editura Nemira între 1993 - 1994 :
"Fundația", traducerea Gabriel Stoian (nr.14 al colecției Nautilus, 1993)
"Fundația și imperiul", traducerea Gabriel Stoian (nr.25 al colecției Nautilus, 1993)
"A doua fundație", traducerea Emilian Bazac (nr.29 al colecției Nautilus, 1994)

Seria "Fundaţia" este o frescă SF scrisă de către Isaac Asimov, a cărei acţiune se desfăşoară pe o perioadă de aproximativ şase sute de ani.
Este constituită din 7 volume a căror acțiune este strâns legată dar care pot fi citite şi individual.
"Fundaţia" a fost iniţial o trilogie compusă din: "Fundaţia", "Fundaţia şi Imperiul" şi "A doua Fundaţie".
Pe lângă acestea, Asimov a mai scris încă patru în seria "Fundaţia":
"Marginea Fundaţiei" şi "Fundaţia şi Pământul" (a căror acţiune se desfăşoară imediat după "A doua Fundaţie"), "Preludiul Fundaţiei" şi "Fundaţia renăscută" a căror acţiune se desfăşoară înaintea trilogiei iniţiale.


Seria (referindu-ne la trilogia iniţială) este una dintre cele mai apreciate opere din domeniul SF şi a câştigat în 1966 premiul Hugo pentru "Cea mai bună serie a tuturor timpurilor", premiu decernat o singură dată în istoria premiilor Hugo.
"Fundaţia" a fost iniţial o serie de 8 povestiri publicate în revista Astounding Science Fiction între mai 1942 şi ianuarie 1950.
Conform lui Asimov , premisele Fundaţiei se bazează pe ideile enunţate în "Istoria declinului şi căderii Imperiului Roman" de Edward Gibbon.

Primele 4 povestiri împreună cu o a cincea nouă povestire a cărei acţiune se petrece înaintea acestora au fost publicate într-un singur volum, "Fundaţia", pentru prima dată în 1951 de către Gnome Press.
Celelalte patru nuvele au fost publicate in perechi de câte două dând naştere celorlalte două volume ce alcătuiesc trilogia iniţială: "Fundaţia şi Imperiul" şi "A doua Fundaţie".
În 1981 Asimov a fost convins de către editorii săi să scrie un al patrulea volum, astfel că în 1982 acesta a publicat "Marginea Fundaţiei".
Apoi a urmat un al cincilea în 1983, "Fundaţia şi Pământul", iar cinci ani mai târziu cele două volume "Preludiul Fundaţiei" şi "Fundaţia Renăscută" a căror acţiune se desfăşoară înaintea trilogiei iniţiale.


Universul Fundaţiei a fost readus în actualitate în 1989 odată cu apariţia volumului "Prietenii Fundaţiei" (Foundation's Friends) - reeditat în 1997 -, în care mai mulţi autori şi-au adus contribuţia la îmbogăţirea universului lui Asimov. Printre aceştia se numără Orson Scott Card, Harry Turtledove, George Zebrowski, Robert Silverberg, Frederik Pohl, Poul Anderson, Ray Bradbury (prefaţa) şi alţii.

După moartea lui Isaac Asimov, soţia acestuia, Janet Asimov a cerut autorului Gregory Benford să scrie încă o carte în Seria Fundaţia.
Acesta din urmă a fost de acord sugerând ca povestirea sa să facă parte dintr-o trilogie, iar celelalte două povestiri să fie scrise de către Greg Bear şi David Brin. În acest fel au apărut încă trei povestiri ce se adaugă la serie, acestea fiind:
"Teama Fundaţiei" de Gregory Benford, 1997 (trad.M.D.Pavelescu, ed.Teora, 2002)
"Fundaţie şi Haos" de Greg Bear, 1998 (trad.M.D.Pavelescu, ed.Teora, 2002)
"Triumful Fundaţiei" de David Brin, 1999 (trad.M.D.Pavelescu, ed.Teora, 2002)

Seria Fundaţia
"Preludiul Fundaţiei"
"Fundaţia Renăscută"
"Fundaţia"
"Fundaţia şi Imperiul"
"A doua Fundaţie"
"Marginea Fundaţiei"
"Fundaţia şi Pământul"

Niciun comentariu: