14.07.2015

„ZEUL ALB”, UN FILM DE KORNÉL MUNDRUCZÓ

 Orice e teribil e ceva care are nevoie de dragostea noastră” -  Rainer Maria Rilke


„Zeul alb” este atât un profund film european, film SF de altfel, cât și o fabulă politică și o alegorie despre rasism şi inegalitate socială, o satiră a inegalității dintre specii și clase, o satiră despre raporturile de dominație și putere între ființe. 

Cu și despre ființe vii și fără efecte special-imbecile á la Hollywood sau imagini generate pe calculator de diverși poltroni săraci cu duhul pentru a vinde o marfă produsă industrial.

Remarcat de critica internaţională drept „un thriller îndrăzneţ şi incisiv, sarcastic, dinamic şi ambiţios” (One Room with a View), „tulburător” (Variety), „o adevărată apocalipsă a câinilor” (The Guardian), „o parabolă feroce” (The New York Times).

Zeul alb are un remarcabil fler și o mușcătură zdrobitoare...mă așteptam să văd ivindu-se din ruinele Budapestei o replică a Statuii Libertății– Peter Bradshaw, The Guardian

 „Zeul alb” (Fehér Isten) este câştigătorul Marelui Premiu al secţiunii Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes 2014 şi Premiului Octopus d'Or la Festivalul Filmului Fantastic de la Strasbourg, pentru cel mai bun film european din domeniul imaginarului.


Kornél Mundruczó (n.1975) este una dintre cele mai puternice voci ale cinema-ului contemporan. S-a remarcat la Festivalul de la Cannes încă de la lungmetrajul de debut, „Johanna” (secţiunea Un Certain Regard, 2005), apoi cu „Delta” (premiul FIPRESCI, competiţie, 2008) şi „Tender Son - The Frankenstein Project” (competiţie, 2010).

                                             

P.S. Un titlu nefericit ales precum „Orașul câinilor” (în loc de „Zeul alb”), titlu propus de distribuitorul Parada Film, nu face decât să confirme continuitatea. Continuitatea cu un anumit tip de mentalitate și cu incapacitatea de a respecta o operă de artă.

„ZEUL ALB” / FEHÉR ISTEN (coproducție Ungaria-Germania-Suedia, 2014, 119 min.; dramă) – regia: Kornél Mundruczó ; cu: Zsófia Psotta, Sándor Zsótér, Lili Horváth, Szabolcs Thuróczy, Lili Monori.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest blog este moderat. Incercati sa mentineti un limbaj civilizat si neinjurios.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.