Andrzej Sapkowski – „Ultima dorință” (Ostatnie życzenie), traducere de Mihaela Fiscutean, colecția Fantasy, editura Nemira, 2015
„Când am început să scriu eu Polonia nu avea scriitori de fantasy. Eu am fost un pionier. Nu e lipsă de modestie, e purul adevăr: a trebuit să inventez literatura fantasy în Polonia. A trebuit să las în urma lecturile mele din domeniu, tot ce știam despre fantasy, cititorul polonez, care e pretențios, nu voia să accepte hibrizi, narațiuni la mijlocul drumului dintre fantasy și alte subspecii sau pur și simplu o imitație după Tolkien. Căuta ceva nou, ceva special. Nerăbdarea publicului polonez de a descoperi ceva nou, ceva special, m-a făcut să scriu”. – Andrzej Sapkowski
„Seria Wiedźmin (Vrăjitorul/Witcher) reprezintă o culme a genului fantasy din ultimele decenii. Imaginația debordantă a autorului polonez cucerește oricare cititor.“ – The Guardian
O adevărată premieră este traducerea și publicarea pentru prima dată în România a unui volum aparținând celebrului scriitor polonez Andrzej Sapkowski. După romanul „Hoțul cuantic” al finlandezului Hannu Rajaniemi, editura Nemira revine la un program traductorial-editorial mai echilibrat așa cum fusese la începutul anilor 90 când operele multor autori euro-continentali au reprezentat puncte de referință ale colecției „Nautilus”.
„Geralt, vânătorul cu păr alb și ochi pătrunzători, are puteri magice, elixire fermecate și gânduri necurate. Vânătorul este… un luptător periculos și un asasin fără milă. Iar victimele sunt alese pe sprânceană…Cutreierând ținuturi de poveste, ucigașul descoperă la fiecare pas că aparențele sunt înșelătoare: nu oricine pare monstruos e un monstru și nu orice basm e o feerie cu zâne. Regi incestuoși, duhuri răzbunătoare, fecioare crude, harpii îngrozitoare și vampiri fără vlagă îi ies tot timpul în cale. Și adesea nu sunt ceea ce par…”
Personajul principal al universul „Wiedźmin” (Vrăjitorul/The Witcher), este Geralt, un vânător mutant care a fost pregătit încă din copilărie pentru a vâna și distruge monștri. Geralt evoluează într-un univers moral ambiguu, dar reușește să mențină un propriu și coerent cod etic. În același timp cinic și nobil, Geralt a fost comparat cu personajul Philip Marlowe al lui Raymond Chandler.
Universul ficțional „Wiedźmin” este puternic influențat de mitologia slavă.
Universul ficțional „Wiedźmin” este puternic influențat de mitologia slavă.
Culegerea de proză „Ultima dorință” reprezintă primul volum al seriei „Wiedźmin” (Vrăjitorul/The Witcher) și conține povestirile „Głos rozsądku” (Vocea rațiunii), „Wiedźmin” (Vrăjitorul), „Ziarno prawdy” (Un grăunte de adevăr), „Mniejsze zło” (Răul cel mai mic), „Kwestia ceny” (O chestiune de preț), „Kraniec świata” (Marginea lumii) și „Ostatnie życzenie” (Ultima dorință).
În anul 2011, prim-ministrul polonez Donald Tusk (de la 1 decembrie 2014 este președintele Consiliului European) i-a făcut cadou președintelui Barack Obama un exemplar al volumului „Ultima dorință” (The Last Wish), având o dedicație de la Andrzej Sapkowski iar ediția americană a volumului a intrat în luna iunie 2015 în lista de bestsellere a celebrului cotidian New York Times.
Andrzej Sapkowski s-a născut pe data de 21 iunie 1948 în Łódź (se pronunță „Uugi”), Polonia.
A studiat științele economice și a lucrat ca reprezentant senior de vânzări la o întreprindere de comerț exterior din Republica Populară Polonia.
A studiat științele economice și a lucrat ca reprezentant senior de vânzări la o întreprindere de comerț exterior din Republica Populară Polonia.
Și-a început cariera literară ca traducător, în special de science fiction. Andrzej Sapkowski afirmă că a scris prima sa povestire, „Wiedźmin” (Vrăjitorul, cunoscut în lumea anglo-saxonă ca The Witcher), dintr-un capriciu, în scopul de a câștiga un concurs de proză scurtă organizat de revista poloneză „Fantastyka”. A câștigat premiul al treilea al concursului iar textul i-a fost publicat în revista „Fantastyka” în 1986.
După 1990, a devenit apoi scriitor profesionist cucerind atât publicul larg, cât și criticii literari. Literatura pe care o scrie Andrzej Sapkowski de peste două decenii are mare succes în țara natală și în străinatate, iar cărțile sale se vând în milioane de exemplare, Andrzej Sapkowski fiind unul dintre cei mai cunoscuți și cei mai îndrăgiți autori polonezi și europeni de astăzi, fiind tradus în peste douăzeci de limbi.
Andrzej Sapkowski a creat un ciclu de ficțiuni fantasy bazate pe universul „Wiedźmin” (Vrăjitorul/The Witcher), care cuprinde trei culegeri de povestiri și cinci romane. Această serie și multe alte ficțiuni l-au propulsat în postura de cel mai popular scriitor de fantasy din Polonia în anii 1990.
Faima la nivel mondial i-a adus-o seria „Wiedźmin” (Vrăjitorul), cunoscută sub titlul „The Witcher”, popularizată la scară globală datorită seriei de jocuri video cu același nume, care se bucură de un succes răsunător.
Saga care l-a consacrat cuprinde trei volume de povestiri, publicate în mai multe ediții și sub mai multe titluri. „Ostatnie życzenie” – 1993 (Ultima dorință) a apărut inițial sub titlul „Wiedźmin” în 1990. Au urmat alte două culegeri de povestiri, „Miecz przeznaczenia” – 1992 (Sabia destinului) și „Krew elfów” – 1994 (Sângele elfilor). Seriei i s-au adăugat, în timp, și alte cărți, iar autorul a semnat și alte volume de proză scurtă și romane, printre care, cel mai recent, „Żmija” (Vipera, 2009), a cărui poveste se petrece în Afganistan.
Andrzej Sapkowski a câștigat numeroase premii prestigioase, cinci premii Janusz A.Zajdel, trei pentru povestiri „Mniejsze zlo” (Răul cel mai mic, 1990), „Miecz przeznaczenia” (Sabia destinului, 1992) și „W bombie po leju” (În craterul bombei, 1993), și două pentru romanele „Krew elfów” (Sângele elfilor, 1994) și „Narrenturm” (Turnul nebunilor, 2002).
A câștigat de asemenea premiul spaniol Ignotus cea mai bună antologie, „Ostatnie życzenie” (Ultima dorință, 2003) și cea mai bună nuvelă străină, „Muzykanci” (Muzicienii), tot în același an.
În 1997 lui Sapkowski i s-a decernat prestigiosul premiu Passport Polityka, acordat anual artiștilor care au răsunător succes internațional.
A primit două distincții de la European Science Fiction Society.
În anul 2012 i s-a decernat Medalia de Merit Gloria Artis pentru Cultură în Polonia.
„Blood of Elves”, traducerea în limba engleză a romanului „Krew elfów” a câștigat David Gemmell Legend Award în 2009.
În anul 2001 a fost lansat în Polonia un serial de televiziune bazat pe ciclul „Wiedźmin” (The Witcher), iar un film de lung metraj cu același titlu a fost compilat din episoadele serialului.
Cărțile lui Sapkowski au fost traduse în cehă, maghiară, rusă, lituaniană, germană, spaniolă, franceză, ucraineană, portugheză, finlandeză, slovacă, bulgară, sârbă, engleză, italiană, olandeză, estonă și suedeză, și acum și română.
Firma poloneză CD Projekt RED, a creat o serie de jocuri video bazate pe universul „Wiedźmin” (The Witcher) : „The Witcher” a fost lansat în octombrie 2007, urmat de „The Witcher 2: Assassins of Kings” (2011) și „The Witcher 3: Wild Hunt”, în mai 2015.
Bibliografie
Saga „Wiedźmin” (The Witcher)
Culegeri de povestiri :
„Wiedźmin”, 1990 (Vrăjitorul/The Witcher) : cinci povestiri
„Miecz przeznaczenia”, 1992 (Sabia destinului) : șase povestiri
„Ostatnie życzenie”, 1993 (Ultima dorință) : șapte povestiri
„Coś się kończy, coś się zaczyna”, 2000 (Ceva se sfârșește, ceva începe) : opt povestiri, doar două se referă la universul „Wiedźmin” (Vrăjitorul).
„Maladie i inne opowiadania” (Maladia și alte povestiri, 2012): zece povestiri, doar două se referă la universul „Wiedźmin” (Vrăjitorul).
Romane din seria „Wiedźmin” (Vrăjitorul):
„Krew elfów”, 1994 (Sângele elfilor)
„Czas pogardy”, 1995 (Timpul disprețului)
„Chrzest ognia”, 1996 (Botezul focului)
„Wieża jaskółki”, 1997 (Turnul rândunicii)
„Pani jeziora”, 1999 (Doamna lacului)
„Sezon burz”, 2013 (Anotimpul furtunilor) – prequel având acțiunea înaintea evenimentelor din „Wiedźmin”.
Romanele Trilogiei Husite :
„Narrenturm”, 2002 (Turnul nebunilor)
„Boży bojownicy”, 2004 (Războinicii Domnului)
„Lux perpetua”, 2006 (Lumină veșnică)
Alte romane :
„Żmija”, 2009 (Vipera : acțiunea se desfășoară în timpul invaziei sovietice și războiului civil din Afganistan).
Diverse :
„Oko Yrrhedesa”, 1995 (Ochiul lui Yrrhedes : joc RPG)
„Świat króla Artura. Maladie”, 1995 (Lumea regelui Arthur. Maladia – un eseu și o povestire cu acțiune în universul mitologiei arturiene)
„Rękopis znaleziony w Smoczej Jaskini”, 2001 (Manuscris descoperit în Peștera Dragonului : un compendiu fantasy enciclopedic)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Acest blog este moderat. Incercati sa mentineti un limbaj civilizat si neinjurios.
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.