"Un amestec tulburator de satiră și SF, de umor și cinism, de imagini suprapuse ale unui prezent afectat de un misterios mal de siècle și ale unui viitor aberant și distopic. Cartea lui Dave este găsită într-un viitor postapocaliptic și transformata în Evanghelia unei noi credințe, Davinitatea.
Jargonul taximetriștilor devine acum limbaj sacru, însemnele breslei devin simboluri religioase, iar lumea se reinventează după Poruncile lui Dave".
Will Self – „Cartea lui Dave” (The Book of Dave, 2006)
traducere din limba engleză și note de Daniela Rogobete
Colecție:Biblioteca Polirom.Proza XXI
Preț: 32.95 RON
ISBN: 978-973-46-1469-1
512 pag., format : 130x200
"O nouă traducere din opera lui Will Self, unul dintre cei mai apreciați scriitori britanici ai momentului, care și-a cistigat renumele de „cel mai original scriitor al anilor ’90”."
"Cuprins de depresie în urma divorțului și a pierderii copilului pe care-l credea fiul său, îngrozit ca acesta l-ar putea uita, taximetristul Dave Rudman, eroul romanului Cartea lui Dave (2006), începe să-și scrie nemulțumirile legate de viață, de relațiile interumane, de societate și religie.
În dialogul permanent dintre trecut și viitor, dintre realitate și halucinație, una dintre constante este imaginea vie a unei Londre pe care poți fie s-o iubești, fie s-o urăști, dar în fața căreia, cu siguranță, nu poți rămîne indiferent."
„Remarcabilă... Cartea lui Dave pare să vorbească despre nihilismul înspăimintător al unei lumi lipsite de un sens transcendent și despre tensiunile și contradicțiile personalității religioase.” (Weekly Standard)
„În Cartea lui Dave – povestea unui șofer de taxi furios ale cărui elucubrații psihotice devin, la sute de ani dupa moartea sa, crezul unui popor năpăstuit –, Will Self își dezlănțuie aparent nemăsurata mizantropie asupra Londrei moderne, a originilor religiei și a viitorului postapocaliptic.” (New Yorker)
„Will Self dovedește un talent fără margini în a incrucișa un roman SF cu o satiră acida a moravurilor contemporane, creînd un monstru minunat al viitorului care se hrănește din prezentul nevrotic și din proprii-i părinți.” (Publishers Weekly)
30.03.2010
SILVIU GENESCU A TRADUS "SFÎRȘITUL PĂMÎNTULUI " DE LUCIUS SHEPARD, ÎN CURS DE APARIȚIE LA NEMIRA
Lucius Shepard – "Sfîrşitul Pământului"(The Ends of the Earth, 1991), Premiul World Fantasy, 1992
traducere de Silviu Genescu
colecţia Nautilus, 107 x 178, două volume, 880 pag., aprilie 2010
Culegerea conține următoarele povestiri:
1."The Ends of the Earth"
2."Delta Sly Honey"
3."Bound for Glory"
4."The Exercise of Faith"
5."Noman's Land"
6."Life of Buddha"
7."Shades"
8."Aymara"
9."A Wooden Tiger"
10."The Black Clay Boy"
11."Fire Zone Emerald"
12."On the Border"
13."The Scalehunter's Beautiful Daughter"
14."Surrender"
„Proza lui Shepard aminteşte de escapadele sumbre ale lui Conrad, de Zona crepusculară, […] de yankeii imorali din existenţialismul periculos al lui Greene sau Dosarele X, […] ca şi de lumile fantasy în descompunere ale lui Swanwick şi Gene Wolfe. […] O antologie chiar mai bună decât Vânătorul de jaguari!” - Fantasy & Science Fiction Magazine
„Viziuni gnostice, dimensiuni ascunse, salturi temporale, coborâri în iad, patrule-fantomă şi alte concepte din lumea pulp-ului sunt revitalizate într-o proză densă, cu dialoguri şi decoruri excepţionale.” - SFRevu
„A doua culegere a ficţiunilor scurte ale lui Shepard este la fel de fascinantă şi impresionantă ca şi prima, Vânătorul de jaguari. Povestirile fac parte din matriţa Shepard standard, cu protagonişti dezabuzaţi, locuri exotice şi o seducătoare glisări în fantastic.”- Locus
„Shepard a fost considerat un exponent al realismului magic american, dar eticheta este mai amăgitoare decât pare. Deşi unele povestiri trezesc comparaţiile cu Fuentes sau Garcia Marquez, rădăcinile ficţiunii lui Shepard se află în mod clar în tradiţia pulp nord-americană. Puterea obsedantă a textelor sale face ca acest volum să fie esenţial în biblioteca oricărui cititor de fantasy.” - Publishers Weekly
„Lucius Shepard este unul dintre cei mai extraordinari scriitori în viaţă… şi nu mă limitez în afirmaţia aceasta la «ghetoul» SF/F/H. Toate cărţile lui sunt complexe, erudite, captivante şi atât de diferite de orice aţi mai citit până acum.”-Science Fiction Chronicle
„Nu există aproape nimic în science-fiction, cu atât mai puţin în literatura horror, şi foarte puţin în literatura mainstream, pe măsura spectrului său vizionar, a atmosferei sclipitoare şi a prozei sale lucide.” -
The New York Times Book Review
"Lucius Shepard s-a născut în 1947 în Lynchburg, statul Virginia, și a crescut in Florida. A avut o copilărie grea, la doar cincisprezece ani fugind în Irlanda la bordul unui cargobot.
Lucius Shepard a petrecut mai mulți ani în Europa, Africa de Nord și Asia, lucrînd într-o fabrică de țigări în Germania, în bazarul Khan al Khalili din Cairo sau ca bodyguard în Malaga. Revenit în Statele Unite, Shepard a intrat la Universitatea Carolina de Nord, unde, timp de un semestru, a fost coeditorul publicației Carolina Quarterly.
S-a alăturat apoi unei formații de muzica și a petrecut anii 1970 în mare parte cîntînd rock’n’roll. A avut slujbe din cele mai diferite, de la paznic de noapte la o centrală nucleară, la profesor de spaniolă.
În 1980 a participat la Clarion Writers’ Workshop de la Universitatea Michigan și și-a început cariera de scriitor.
Lucius Shepard a debutat în 1983 cu o povestire (The Taylorsville Reconstruction, în antologia Universe 13, a lui Terry Carr) pentru ca un an mai tîrziu să își publice primul său roman (Green Eyes, 1984).
În timpul unei prelungite călătorii în America Centrală, între 1981–1982, a fost corespondent de război în El Salvador.
Textele sale au fost publicate în multe reviste de circulație internațională, iar în 1985 a cîștigat Premiul John W. Campbell pentru "Cel mai bun tînăr scriitor".
Volumul de povestiri Vînătorul de jaguari i-a adus distincțiile World Fantasy Award și Locus în 1988, povestirile Salvador și R&R fiind recompensate cu Locus și SF Chronicle in 1985, respectiv Locus, Nebula și SF Chronicle in 1987.
De asemenea, nuvela Radiant Green Star, adăugată ulterior volumului, a cîștigat Premiul Locus în 2001."
Romane și nuvele :
"Green Eyes" (1984)
"Life During Wartime" (1987)
"The Scalehunter’s Beautiful Daughter" (1988)
"The Father of Stones" (1988)
"Kalimantan" (1990)
"The Golden" (1993)
"The Last Time" (1995)
"Valentine" (2002)
"Aztechs" (2003)
"Louisiana Breakdown" (2003)
"Colonel Rutherford’s Colt" (2003)
"Floater" (2003)
"Liar’s House" (2004)
"A Handbook of American Prayer" (2004)
"Viator" (2004)
"Trujillo" (2005)
"Softspoken" (2007)
"The Taborin Scale" (2010)
Culegeri de povestiri :
"The Jaguar Hunter" (1987)
"Nantucket Sleighrides" (with Robert Frazier) (1988)
"The Ends of the Earth" (1990)
"Sports & Music" (1994)
"Barnacle Bill the Spacer and Other Stories" (1997;titlul în SUA: "Beast of the Heartland")
"Trujillo" (2004)
"Two Trains Running" (2004)
"Eternity and Other Stories" (2005)
"Dagger Key and Other Stories" (2007)
"The Best of Lucius Shepard" (2008)
"Skull City and Other Lost Stories" (2008)
"Vacancy & Ariel" (2009)
"Viator Plus" (2010)
Non-fiction :
"Weapons of Mass Seduction" (2005)
"With Christmas in Honduras: Men, Myths and Miscreants in Modern Central America" (în curs de apariție)
Comics :
"Vermillion" (1996-1997, autorul textului)
28.03.2010
ȘERBAN TOMȘA - "GHEȚARUL"
"Ghețarul lui Șerban Tomșa este o năucitoare distopie, o carte captivantă, cu scene vii, colorate, relatate alert, cu nerv și cu un haz rabelaisian, revelînd o lume nebună, condusă dupa legi stranii și proiecte funambulești.”
Șerban Tomșa – "Ghețarul", editura Cartea Românească, 2009, 408 pag.
Preț: 34,95 lei
ISBN: 978-973-23-2860-6
“Într-un oraș imaginar, Christiana, un amfitrion misterios a strîns laolaltă oameni de tot felul − un scriitor, un sportiv, un călugar, un profesor, un doctor, un ofițer în rezervă, funcționari pensionați, foști securiști, victime și călăi, inocenți și perverși, desfrînați și asceți − pentru a-i supune unui experiment, într-un moment în care, obosiți, plictisiți, debusolați, aceștia nu mai așteaptă nimic de la viață. Scoși din mediul lor obișnuit, smulși din rutina și frămîntările zilnice, se trezesc într-un loc mai mult decît ciudat, unde amfitrionul mefistofelic îi obligă să-și deruleze la nesfîrșit amintirile. Iar locul cu pricina devine treptat-treptat un infern... Din care personajele, mai ales halucina(n)tul Tom Kastelka, încearcă sa se elibereze prin fabulație.
„Ghețarul lui Șerban Tomșa e făcut din povești. Unele neterminate, altele neîncepute, așezate pe pagina cu gestul calm al unui dresor blînd. Aluzia culturală stă în fundal, pîndindu-l pe neștiutor, răsplătindu-l pe opusul lui și mîngîindu-i pe amîndoi. E cartea generoasă – la citire și la recitire – a unui scriitor adevărat.” - Călin-Andrei Mihăilescu
„O atmosferă stranie, cu personaje nu mai puțin stranii... Momentele de realism magic, amestecul de principii și trecerea de la credibilitate la himeric sînt cultivate anume spre a ține povestea în priză fantastă. Personajele, cu nume exotice, au un fel de biografie mecanică, strînsă într-o mască și constrînsă într-o funcție. Episoadele nu țin însă cont de funcționalitatea lor epică (redusă cît se poate) și se dezvoltă baroc, făcînd golfuri de plăcere și deviind în vervă.” - Al. Cistelecan
"Gheţarul lui Şerban Tomşa oferă cititorului o călătorie deopotrivă halucinantă şi amuzantă, pe apele când nervoase şi învolburate, cînd somnoroase şi line ale unui imaginar multistratificat (realist, oniric, livresc), trecîndu-l, printr-un act de prestidigitator (care aminteşte de Magicianul lui J. Fowles), din lumea românească a sfîrşitului de secol XX în toposul magic al Christianei, iar de aici în universul interior al amintirilor, coşmarurilor şi fantasmagoriilor protagonistului Tom Kastelka.
Romanul, o junglă tropicală împînzită de scurte şi numeroase liane epice, se dezvoltă după tehnica povestirii în ramă." - Gabriela Gheorghişor,
"Dilemateca"
Șerban Tomșa – "Ghețarul", editura Cartea Românească, 2009, 408 pag.
Preț: 34,95 lei
ISBN: 978-973-23-2860-6
“Într-un oraș imaginar, Christiana, un amfitrion misterios a strîns laolaltă oameni de tot felul − un scriitor, un sportiv, un călugar, un profesor, un doctor, un ofițer în rezervă, funcționari pensionați, foști securiști, victime și călăi, inocenți și perverși, desfrînați și asceți − pentru a-i supune unui experiment, într-un moment în care, obosiți, plictisiți, debusolați, aceștia nu mai așteaptă nimic de la viață. Scoși din mediul lor obișnuit, smulși din rutina și frămîntările zilnice, se trezesc într-un loc mai mult decît ciudat, unde amfitrionul mefistofelic îi obligă să-și deruleze la nesfîrșit amintirile. Iar locul cu pricina devine treptat-treptat un infern... Din care personajele, mai ales halucina(n)tul Tom Kastelka, încearcă sa se elibereze prin fabulație.
„Ghețarul lui Șerban Tomșa e făcut din povești. Unele neterminate, altele neîncepute, așezate pe pagina cu gestul calm al unui dresor blînd. Aluzia culturală stă în fundal, pîndindu-l pe neștiutor, răsplătindu-l pe opusul lui și mîngîindu-i pe amîndoi. E cartea generoasă – la citire și la recitire – a unui scriitor adevărat.” - Călin-Andrei Mihăilescu
„O atmosferă stranie, cu personaje nu mai puțin stranii... Momentele de realism magic, amestecul de principii și trecerea de la credibilitate la himeric sînt cultivate anume spre a ține povestea în priză fantastă. Personajele, cu nume exotice, au un fel de biografie mecanică, strînsă într-o mască și constrînsă într-o funcție. Episoadele nu țin însă cont de funcționalitatea lor epică (redusă cît se poate) și se dezvoltă baroc, făcînd golfuri de plăcere și deviind în vervă.” - Al. Cistelecan
"Gheţarul lui Şerban Tomşa oferă cititorului o călătorie deopotrivă halucinantă şi amuzantă, pe apele când nervoase şi învolburate, cînd somnoroase şi line ale unui imaginar multistratificat (realist, oniric, livresc), trecîndu-l, printr-un act de prestidigitator (care aminteşte de Magicianul lui J. Fowles), din lumea românească a sfîrşitului de secol XX în toposul magic al Christianei, iar de aici în universul interior al amintirilor, coşmarurilor şi fantasmagoriilor protagonistului Tom Kastelka.
Romanul, o junglă tropicală împînzită de scurte şi numeroase liane epice, se dezvoltă după tehnica povestirii în ramă." - Gabriela Gheorghişor,
"Dilemateca"
25.03.2010
O MINTE SCLIPITOARE
După ce Dan a terminat de citit traducerea povestirii intitulate "The Screwfly Solution" s-a lăsat o tăcere adîncă.
Un text nihlist,dur,cinic,conceput de cineva (sau de ceva) cu o inteligenţă rece şi nemiloasă.Un text impecabil şi foarte bine tradus.
Faţa metodistului casei de cultură căpătase o interesantă nuanţă apopleptică.
M-am gîndit că proza citită de Dan îşi făcuse efectul.
Iar pe moaca metodistului aproape că se putea ghici intuiţia că Dănuţ îşi va petrece următorii ani de viaţă la canal.Pentru reeducare.Prin muncă.
Nimeni nu rămăsese indiferent.Toţi fuseserăm copleşiţi.Chiar şi CTP,un tip greu de impresionat,de felul lui.Se întîmpla în 1986 la ProspectArt.
Apropos,"The Screwfly Solution" primise Premiul Nebula în 1977 !☺
Dacă nu ştiţi povestirea,trebuie să citiţi neapărat acest text,The Screwfly Solution-text of the short story: http://www.scifi.com/scifiction/classics/classics_archive/sheldon/sheldon1.html
Asta da,"scriitură angulară,virilă,agresivă şi iconoclastă,menită să-i şocheze pînă şi pe sefiştii cei mai blazaţi".
Iar "Screwfly Solution" este scris de o femeie.Aşa sînt unele femei.Mai bărbate pînă şi în scriitură.
JAMES TIPTREE,JR.
Cine a fost James Tiptree Jr.?
Ar fi putut fi un extraterestru sau un ciborg sau o inteligenţă artificială,atîta timp cît textele publicate erau relevante.Şi prozele lui Tiptree Jr. erau şi sînt obsesiv de bune,hipnotic memorabile,e greu să ieşi de sub vraja lor,odată terminată lectura.
Iar această femeie cu un aer vulnerabil şi fragil, a fost şi sclipitor de inteligentă şi extrem de talentată.
A fost scriitoare, pictoriţă, analist CIA, agent secret, crescătoare de găini, doctor în psihologie, bisexuală şi ucigaş cu sînge rece.
Şi-a ucis cel de al doilea soţ împuşcîndu-l în cap şi apoi s-a sinucis.
Totul a fost premeditat.
Aşa cum zice Fane, un tip care se pricepe în domeniu, "niciodată femeile nu sînt ceea ce par."
Alice Bradley s-a născut în Chicago,pe 24 august 1915,într-o familie de intelectuali,
tatăl,Herbert Bradley,avocat şi naturalist,mama,Mary Hastings Bradley,o prolifică scriitoare,autoare şi a multor cărţi de călătorii.
A călătorit în jurul lumii de la o vîrstă fragedă,însoţindu-şi părinţii,globe trotteri pasionaţi.
Începînd cu 1935 s-a lansat într-un parcurs boem de pictoriţă şi graficiană.
A fost căsătorită cu William Davey între 1934 şi 1941 şi între 1941 şi 1942,a fost critic de artă la cotidianul Chicago Sun .
În 1942 s-a înrolat în armată americană,activînd în grupul de recunoaştere aeriană.
În 1945 s-a recăsătorit cu Huntington D.Sheldon şi a fost trecută în rezervă.
A debutat în 1946 în revista New Yorker, cu povestirea mainstream "The Lucky Ones",semnată cu numele de fată,Alice Bradley.
Între 1952 şi 1955 a lucrat în cadrul CIA împreună cu soţul ei.
S-a reînscris la facultate,la Universitatea George Washington,pentru a obţine Bachelor of Arts în psihologie experimentală(1957-1959),obţinînd doctoratul în 1967.
Teza ei de doctorat a avut ca temă reacţiile animalelor la stimulii administraţi în diverse medii.
Trecînd prin moment de confuzie,după obţinerea diplomei de doctor în psihologie,
Alice Bradley Sheldon s-a hotărît să încerce şi altceva.
Şi acel altceva a fost science fiction-ul.
Şi-a ales un pseudonim,Tiptree, de pe un borcan de gem văzut la supermarket.
O adevărată ironie, nu ?
Alice declara într-un interviu,"Un nume de bărbat părea un camuflaj bun.Aveam sentimentul că un bărbat s-ar fi putut strecura fără să atragă prea mult atenţia.
Avusesem deja prea multe ocupaţii în care,fir-ar al naibii,nu ştiu cum,dar de fiecare dată eram prima femeie în afurisitele acelea de locuri".
A utilizat acest pseudonim din 1968,pînă la moarte,în 1987, iar pînă în 1977,numele de Tiptree Jr.i-a ascuns identitatea reală.
Proza ei SF a fost intens admirată pentru "excelenta empatie masculină în a crea expresive personaje feminine şi pentru capacitatea de a explora în mod profund meandrele psihologiei feminine"...
Cum a reuşit să se ascundă timp de 9 ani? Se ştia că James Tiptree Jr. era un pseudonim şi se considera că este în mod legitim utilizat pentru a proteja pe cineva care lucrase sau mai lucra încă pentru CIA.Pe de altă parte,opinia curentă în epocă era că science fiction-ul este un gen literar scris de bărbaţi pentru alţi bărbaţi iar corespondenţii revistelor SF,cititorii,editorii îşi alegeau un pseudonim masculin,chiar dacă erau femei.
James Tiptree Jr. nu a apărut în public între 1968 şi 1977,dar a corespondat consecvent cu fani SF sau cu alţi autori de SF.A dat multe detalii despre viaţa şi cariera ei,cu o singură excepţie : faptul că era femeie.
Alţi scriitori importanţi de SF,Robert Silverberg şi Harlan Ellison,erau încredinţaţi că un bărbat,James Tiptree Jr.era unul dintre cele mai interesante fenomene care apăruse începînd cu 1968 în SF-ul american.
Robert Silverberg de exemplu,scrisese în prefaţa volumului ei,"Warm Worlds and Otherwise" că era o imposibilitate ca James Tiptree Jr. să fi fost o femeie.
Iar Harlan Ellison declarase "Kate Wilhelm is the woman to beat this year, but Tiptree is the man.".
Ceea ce a creat jena şi amabarasarea celor doi autori,cînd după moartea mamei Alicei în 1977,s-a aflat identitatea reală a lui "Tiptree".
Alice Bradley Sheldon/Raccoona Sheldon/James Tiptree Jr. a scris într-o multitudine de stiluri şi registre,combinînd o abordare tip hard-science-fiction cu utilizarea temelor şi motivelor unei perspective sociologic-psihologizante şi a unor experimente specifice curentului New Wave.
Viziunea ei este una a alienării profunde,a unor experienţe transcedente care conduc aproape invariabil spre moarte.Moarte spirituală,moarte fizică,moartea oricărei speranţei sau moartea unei specii raţionale.
Citiţi "The Last Flight of Doctor Ain" şi savuraţi povestirea pe fondul răspîndirii globale a gripei porcine.O experienţă de neuitat...Sau dacă vreţi să aflaţi care este scopul existenţei omenirii (da,da,se pare că există unul),Tiptree Jr.vi-l împărtăşeşte în povestirea "A Momentary Taste of Being".
Tiptree Jr.a explorat şi tensiunea dintre liberul arbitru şi determinismul biologic,
dintre raţiune şi dorinţa sexuală,într-un mod franc,deschis,lipsit de tabuuri.
A scris despre dimorfism (prezenţa în cadrul speciei umane a două sexe), a scris despre aspiraţii şi visuri trădate ("The Women Men Don't See", în lipsă de masculi tereştri, se pot utiliza şi cei extratreştri-"The Women Men don't See"
-Text: http://www.scifi.com/scifiction/classics/classics_archive/tiptree2/tiptree21.html), despre identitate ,despre exogamie,ecologie,relaţiile dinspre bărbaţi şi femei,a scris despre asumarea de roluri de către femei şi bărbaţi(în "Houston,Houston,Do You Read" îşi imaginează un matriarhat fundamentalist,
femeile se autoclonează,bărbaţii au fost exterminaţi,despredependenţa
sexual-sentimentală între fiinţe(de data aceasta,cei care produc dependenţă sunt extratereştri - "And I Awoke and Found Me Here on the Cold Hill's Side")
"Tiptree,Jr. a fost pur şi simplu unul dintre cei mai buni autori de povestiri SF,din toate timpurile.Urmele ei sînt peste tot." — GardnerDozois, în Locus magazine, 1987
"Povestirile şi romanele lui Tiptree Jr. sînt profund umaniste,ancorate adînc în tema recurentă a năzuinţei spre armonia dintre femei şi bărbaţi (chiar şi cea uman-extraterestră),în contracurent cu derapajul feminist obsedat de inventarea unei segregări între sexe.Ceea ce opera lui Tiptree Jr.,a adus genului SF este un amestec de lirism şi inventivitate,ca şi cum un poet deosebit de înzestrat ar fi rescris teme şi motive SF şi i le-ar fi înaintat unui pshihanalist să le şlefuiască"— Brian Aldiss,"Trillion Year Spree"
"Tiptree Jr. a reprezentat o parte crucială a procesului de maturizare al SF-ului modern.A scris o ficţiune puternică zguduind conceptele,mentalităţile şi prejudecăţile cititorilor despre absolut orice şi în special despre sex şi genuri"— Suzy McKee Charnas, The Women's Review of Books
"Opera lui Tiptree este o minunată dovadă a pledoariei făcută de această
extraordinară scriitoare,că bărbaţii şi femeile pot şi trebuie să vorbească unii în numele celorlalţi,dacă îşi dau osteneala să înveţe cum s-o facă"-Ursula K.LeGuin
PREMII
Hugo:
1974 (Best Novella, "The Girl Who Was Plugged In")
1977 (Best Novella, "Houston, Houston, Do You Read?")-trad.rom.,M.D.Pavelescu (”Houston,Houston, mă auzi ?”-Almanahul Anticipația 1993
Nebula:
1973 (Short Story, "Love Is the Plan the Plan Is Death")-trad.rom.M.Columbeanu
1976 (Novella, "Houston, Houston, Do You Read?")
1977 (Novelette, "The Screwfly Solution",Raccoona Sheldon)-trad.rom,M.D.Pavelescu
World Fantasy Award: 1987 -"Tales of the Quintana Roo"
Locus Award:
1984 (short story) 'Beyond the Dead Reef',
1986 (novella) 'The Only Neat Thing to Do'
Science Fiction Chronicle Award:1986(novella)'The Only Neat Thing to Do'
Jupiter Award: 1977 (novella) 'Houston, Houston, Do You Read?'
Bibliografie
Culegeri de povestiri
Ten Thousand Light-Years from Home (1973)
Warm Worlds and Otherwise (1975)
Star Songs of an Old Primate (1978)
Out of the Everywhere and Other Extraordinary Visions (1981)
Byte Beautiful: Eight Science Fiction Stories (1985)
The Starry Rift (1986)
Tales of the Quintana Roo (1986)- fantasy
Crown of Stars (1988)
Her Smoke Rose Up Forever (culegere omnibus) (1990)
Romane
"Up the Walls of the World" (1978)
"Brightness Falls from the Air" (1985)
Povestiri,Nuvelete,Nuvele
1968
'The Mother Ship' (reintitulată 'Mamma Come Home')
'Pupa Knows Best' (reintitulată 'Help')
'Birth of a Salesman'
'Fault'
1969
'Beam Us Home'
'The Last Flight of Doctor Ain'
'Your Haploid Heart'
'The Snows Are Melted, The Snows Are Gone'
'Parimutuel Planet'(reintitulată 'Faithful to Thee, Terra, in Our Fashion') (novelette)
1970
'Last Night and Every Night'
'The Man Doors Said Hello To'
'I’m Too Big But I Love to Play'
'The Nightblooming Saurian'
1971
'The Peacefulness of Vivyan'
'I’ll Be Waiting for You When the Swimming Pool Is Empty'
'And So On, And So On'
'Mother in the Sky with Diamonds'
1972
'The Man Who Walked Home'(trad.rom.:Ștefan Ghidoveanu, ”Întoarcerea acasă”-Almanahul Anticipația 1984
'And I Have Come Upon This Place by Lost Ways'
'And I Awoke and Found Me Here on the Cold Hill’s Side'
'On the Last Afternoon'
'Painwise'
'Forever to a Hudson Bay Blanket'
'Filomena & Greg & Rikki-Tikki & Barlow & the Alien'(reintitulată 'All the Kinds of Yes')
'The Milk of Paradise'
'Amberjack'
'Through a Lass Darkly'
1973
'Love Is the Plan the Plan Is Death'-trad.rom,Mihnea Columbeanu
'The Women Men Don’t See'
'The Girl Who Was Plugged In'
1974
'Her Smoke Rose Up Forever' (novelette)
'Angel Fix' (novelette, under the name 'Raccoona Sheldon')
1975
'A Momentary Taste of Being' (novella)
1976
'Your Faces, O My Sisters! Your Faces Filled of Light!'(Raccoona Sheldon)
'Beaver Tears' (Raccoona Sheldon)
'She Waits for All Men Born'
'Houston, Houston, Do You Read?'
'The Psychologist Who Wouldn’t Do Awful Things to Rats'
1977
'The Screwfly Solution' (Raccoona Sheldon),trad.rom.,Mihai Dan Pavelescu
'Time-Sharing Angel'
1978
'We Who Stole the Dream'
1980
'Slow Music' (novella)
'A Source of Innocent Merriment'
1981
'Excursion Fare' (novelette)
'Lirios: A Tale of the Quintana Roo'(reintitulată'What Came Ashore at Lirios')
'Out of the Everywhere'
'With Delicate Mad Hands'
1982
'The Boy Who Waterskied to Forever'
1983
'Beyond the Dead Reef'
1985
'Morality Meat' (Racoona Sheldon)
'The Only Neat Thing to Do'
'All This and Heaven Too'
1986
'Our Resident Djinn'
'Good Night, Sweethearts'
'Collision'
1987
'Second Going'
'Yanqui Doodle'
'In Midst of Life'
POST-MORTEM
1988
'Backward, Turn Backward' (novella)
'The Earth Doth Like a Snake Renew'(novellette)
'The Color of Neanderthal Eyes' (novella)
'Come Live with Me' (novelette)
1996
"Neat Sheets: The Poetry of James Tiptree, Jr." (culegere conţinînd 19 poeme inedite şi o piesă de teatru)
2000
"Meet Me at Infinity"(culegere conţinînd trei povestiri,35 de eseuri şi articole)
'The Trouble Is Not in Your Set' (povestire)
'Trey of Hearts' (povestire)
Adaptări radio-TV
"Houston, Houston, Do You Read?" (1990) - teatru radiofonic,difuzat la National Public Radio series Sci-Fi Radio.
"Yanqui Doodle" (1990) - teatru radiofonic,difuzat la National Public Radio series Sci-Fi Radio.
"Weird Romance" (1992) - Musical (de Alan Menken)jucat pe Off-Broadway.Actul 1 se inspiră din povestirea "The Girl Who Was Plugged In".
"The Girl Who Was Plugged In" (1998) - film TV,parte din serialul "Welcome to Paradox "
"The Screwfly Solution" (2006) - film TV din seria "Masters of Horror"
Texte Online
"Painwise":
http://www.scifi.com/scifiction/classics/classics_archive/tiptree4/index.html
"Beam Us Home Text":
http://www.scifi.com/scifiction/classics/classics_archive/tiptree3/index.html
"The Screwfly Solution":
http://www.scifi.com/scifiction/classics/classics_archive/sheldon/sheldon1.html
"Love Is the Plan the Plan Is Death":
http://www.scifi.com/scifiction/classics/classics_archive/tiptree/tiptree1.html
"The Last Flight of Doctor Ain",The Screwfly Solution"
http://mtsu32.mtsu.edu:11072/3050/Stories/Two_by_Tiptree.pdf
20.03.2010
CENACLUL PROSPECTART, VINERI 26 MARTIE, CU ÎNCEPERE DE LA ORA 17.00, CENTRUL CULTURAL CALDERON
Următoarea întrunire a cenaclului ProspectArt va avea loc vineri 26 martie, începînd cu ora 17.00, la centrul cultural Calderon - parter, str.J.L.Calderon nr.39 și va fi dedicată în prima parte domnului Prof.Dr.Florin Manolescu, autorul ”Literaturii SF”, ”Misterului camerei închise”, a ”Mentaliștilor”, laureatul Premiului SRSFF 2009, pentru cel mai bun autor.
Prof.Dr.FLORIN MANOLESCU (foto: Michael Haulică)
"Pentru a deveni o literatură matură, orice SF trebuie să îndeplinească două condiții:
1.Să devină conștient de propria tradiție.
2.Să pătrundă în conștiința criticii și a istoriei generale a unei literaturi." - Florin Manolescu
Programul întrunirii :
-Florin Manolescu :prezentare bio-bibliografică - Cristian Tamaș
- prezentarea povestirii ”Califat” în lectura autorului
-Dănuț Ungureanu - "Modelarea externă a viitorului și principiul non-acțiunii".
-Cristian Lăzărescu va prezenta un portret bio-bibliografic James Tiptree Jr. și va citi traducerea povestirii ”The last flight of Dr.Ain” de James Tiptree Jr.(trad.Mihai-Dan Pavelescu, ”Ultimul zbor al lui Dr.Ain”, Adevărul literar și artistic, iulie 1992).
La sfîrșitul întrunirii, dl.Prof.Florin Manolescu va acorda autografe.
Centrul Cultural Calderon, strada J.L. Calderon nr. 39.
La Centrul Calderon întrunirile ProspectArt încep la ora 17.
Din aprilie, activitatea cenaclului va reveni la Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din bulevardul Lascăr Catargiu 21 (fost Ana Ipătescu), următoarea întrunire fiind programată joi 15 aprilie, ora 18.
Cenaclul ProspectArt este o iniţiativă a Societăţii Române de Science-Fiction şi Fantasy.
Sunt aşteptaţi şi invitaţi să participe la şedinţele cenaclului, toţi cei care se simt atraşi de fenomenul SF&F românesc, tinerii autori care doresc îndrumare şi ajutor , iubitorii de SF&F, fani şi profesionişti pentru ca împreună să contribuim la renaşterea şi dezvoltarea acestei arte în România.
Florin Manolescu (critic, istoric literar, prozator) s-a născut în Bucureşti, la 11 ianuarie 1943.
Studii de filologie română şi germană la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti (1963–1968).
Din 1968 pînă în 1990, asistent la Catedra de literatura română a aceleiaşi facultăţi, conferenţiar din 1990.
Autor, în 1978, al primei teze de doctorat din România despre literatura S.F.
Din 1993 lector, din 1995 profesor la Seminarul de romanistică al Universităţii Ruhr din Bochum, Germania.
Cronicar literar cu rubrică permanentă în revistele literare Amfiteatru (1967–1968), România literară (1969), Argeş (1969–1971), Contemporanul (1982–1983) şi Luceafărul (1990–1993).
Autor al volumelor:
-"Poezia criticilor"(ed.Eminescu, 1971, Premiul Uniunii Scriitorilor)
-"Literatura S.F."(ed.Univers, 1980)
-"Caragiale şi Caragiale:Jocuri cu mai multe strategii"(ed.Cartea Românească-1983,ediţia a II-a,Humanitas-2002)
-"Litere in tranziţie"(ed.Cartea Românească,1998)
-"Misterul camerei închise.Nouă povestiri incredibile" (ed.Humanitas, 2002)
-"Enciclopedia exilului literar romanesc. 1945-1989"(ed.Compania-2003,Premiul Institutului Cultural Român).
-"Mentaliștii.Alte nouă povestiri incredibile"(ed.Cartea Românească, 2009)
Autor (selecţie,introducere,cronologie,note biobibliografice) al antologiei
"The Phantom Church and Other Stories from Romania" (University of Pittsburgh Press, 1996);
a tradus un volum de studii de imagologie romano-germana de Klaus Heitman ("Oglinzi paralele", Editura Fundaţiei Culturale Române, 1996);
a colaborat cu articole de sinteză la "Dicţionar de literatura română" (Editura Univers, 1979) şi la "Dicţionarul scriitorilor romani (Editura Fundatiei Culturale Romane, 1995) .
Coautor la volume colective:
-Rumänisch-deutsche Interferenzen, Heidelberg, 1986.
-Rumänische Exilliteratur 1945-1989, München, 1999.
-Im Dialog: Rumänische Kultur und Literatur, Leipzig, 2000.
-Wortgeburten. Zu Ehren von Karl Maurer, Heidelberg, 2009.
-Rumänien und Europa. Transversale, Berlin, 2009.
Membru al Uniunii Scriitorilor din România (din 1987).
Membru al PEN-Clubului român (din 1991).
Membru al Consiliului ştiinţific al Institutului Naţional pentru Memoria Exilului Românesc (din 2003).
"Volumul ”Literatura SF” (1980) reprezintă la noi, prima sinteză teoretică de amploare, în care genul tinde să fie tratat, cel puțin ca problematică, exhaustiv.
Niciodată, însă, pînă la cartea lui Florin Manolescu, n-am avut lucrarea de teorie cu aspect monografic, ”manualul” genului.
”Literatura SF” reunește temele într-o structură unitară, sub semnul erudiției și al rigorii." - Mircea Opriță
"În ciuda riscurilor înfruntate de orice construcție masivă, sistematică, de tip academic, ”Literatura SF” este eseistică elegantă și precisă, în care finețea disociativă și expresia de o grațioasă naturalețe feresc de ariditate și didacticism." - Mircea Iorgulescu
"Mentaliştii.Alte nouă povestiri incredibile" – Florin Manolescu
Editura „Cartea Românească”,2009
Cel de al doilea volum de povestiri al criticului,istoricului literar şi autorului Florin Manolescu,a apărut la editura Cartea Românească în 2009.
Culegerea se intitulează "MENTALIŞTII.Alte nouă povestiri incredibile".
De ce alte nouă ? Pentru că în 2002,Florin Manolescu a publicat la editura Humanitas,volumul "Misterul camerei închise:nouă povestiri incredibile",în colecţia "Cartea de pe noptieră".
Nouă texte având un farmec suav şi subtil, care aduc un omagiu Bucureştiului dărâmat de comunism, Bucureştiul din inimile noastre, cel distrus.
Cred că este volumul anului 2009. Un volum scris de un prozator dotat cu o forţă de nebănuit, care ne vorbeşte despre o lume care nu mai există, o lume de belle epoque, în care pisicile vorbesc şi au capacităţi intelectuale critice şi estetice, în care personajele ne vorbesc despre un viitor care a trecut deja, un viitor în care Bucureştiul se prăbuşeşte sub lamele buldozerelor comuniste.
"Mentaliştii" lui Florin Manolescu este cel mai bun volum cu tangeţe SF sau F apărut în 2009.
„"Mentaliştii - o carte magică, a cărei vrajă nu se destramă odată cu ultima povestire, ci chiar atunci începe să acţioneze.Un soi de tales of unexpected scrise absolut din plăcere,fără cea mai mică urmă din tradiţionalele obsesii ale literatului nostru.” (Dan C. Mihailescu)
"Incredibile, dar foarte convingătoare prin inventivitatea şi prin consistenţa lor, deci adevărate, cele Alte nouă povestiri ale lui Florin Manolescu îşi răsfaţă cititorii, invitîndu-i să se ia în serios şi oferindu-le în schimb tot ceea ce aceştia şi-ar putea dori într-o zi de sărbătoare.
Dacă ar fi fost prozator şi dacă ar fi trăit în România anilor 2000, sucitul cavaler de La Mancha, mentalistul tuturor mentaliştilor, n-ar fi scris altfel.
Transpare în ceea ce scrie Florin Manolescu o încredere, greu de regăsit acum printre profesioniştii literaturii,în forța incantatorie a textului, în puterea lui de a izbăvi dacă nu lumea, cel puţin pe autorul lui.
Prozele scurte ale lui Florin Manolescu sînt o lectură cel puţin încîntătoare".-Iulia Popovici
Florin Manolescu - "Misterul camerei închise.
Nouă povestiri incredibile"
Editura Humanitas,Colecţia "Cartea de pe noptieră",2002
"Privită în ansamblu,culegerea de proză scurtă a lui Florin Manolescu este indiscutabil reuşită.Şi ca SF, şi ca literatură pur şi simplu". - Mircea Opriţă
"Poveşti incredibile? Numai un naiv îşi poate închipui că sînt inventate.Şi-apoi, vedeţi dumneavoastră, mai toate au fost date la gazetă.
Nu se poate să iasă fum fără foc.
De pildă femeia aceea ucisă în camera încuiată pe dinăuntru... Aici e vorba de documente strict secrete, e limpede că orice urmă a fost ştearsă cu grijă.
V-aţi gîndit vreodată serios la inteligenţa furnicilor?
Sau bărbatul care dispare în trecut – s-a demonstrat teoretic că lucrul e posibil. Aţi înţeles ce s-a întîmplat cu maestrul Kudini, aţi urmărit cu atenţie elefantul? Cît despre povestea cu ascensoarele, cine nu ştie că obiectele îți fac figuri şi că au o viaţă a lor, care seamănă cu a noastră?
Poveşti incredibile? Nicidecum? Pe mine m-au cam speriat. Oare cît ştim despre lumea în care trăim?" - Florin Manolescu
SRSFF ÎN PEISAJUL SF AL ANULUI 2009 - II
Traducerile din domeniile SF&F&H publicate în decursul anului 2009 de membrii SRSFF au reprezentat unele dintre cele mai notabile volume ale genului apărute în România:
Mihai-Dan Pavelescu :
-Dan Simmons – "Hyperion", ed.Nemira (2 vol)
-Dan Simmons – "Căderea lui Hyperion", ed.Nemira (2 vol.)
-Frederik Pohl – "Dincolo de orizontul albastru", ed.Nemira
-Frederik Pohl – "Întîlnirea cu Heechee", ed.Nemira
-Peter F. Hamilton – "Disfuncția realității", ed.Nemira
-Peter F.Hamilton – "Steaua Pandorei" (vol. IV), ed.Tritonic
-Robert J.Sawyer – "Programatorul divin", ed.Leda
-Ray Bradbury - "Cronicile marțiene", ed.Leda
Ana-Veronica Mircea
-Marion Zimmer Bradley, Diana L. Paxson - "Străbunii Avalonului", ed.Nemira
-Suzanne Collins – "Sfidarea", ed.Nemira
-Suzanne Collins – "Jocurile foamei", ed.Nemira
Silviu Genescu :
-George R.R. Martin - "Festinul Ciorilor" (2 vol.), ed.Nemira (în colaborare cu Laura Bocancios)
-Marion Zimmer Bradley – "Doamna din Avalon", ed.Nemira
Mircea Pricăjan :
-Stephen King – "Duma Key", ed. Nemira
-Stephen King – "Pistolarul", ed.Nemira
-Stephen King – "Alegerea celor trei", ed.Nemira
-Stephen King – "Blaze", ed.Nemira
-Simon Spurrier –"Cronicile apocalipsei, Supraviețuitorul", ed.Millennium Press
Liviu Radu :
- Dean Koontz - "Fratele Odd", ed.RAO
- Dean Koontz - "Cursa", ed.RAO
"Tărîmurile pustiite.Povești ale apocalipsei", editor John Joseph Adams, ed.Nemira
Ana-Veronica Mircea (”Cum am intrat în oraș și cum l-am părăsit”-Jonathan Lethem ; ”Ultima dintre formele-O”-James Van Pelt ; ”După judecata de apoi” – Jerry Oltion ; ”Și adînca mare albastră” – Elizabeth Bear ; ”Ginny șolduri-suave și circul ei zburător” – Neal Barrett,Jr.)
Silviu Genescu (”Pâine și bombe”-Mary Rickert ; ”Așteptînd zeul”-Tobias S.Buckell ; ”Când sysadminii conduceau lumea”-Cory Doctorow) ,
Mihai-Dan Pavelescu (”Sunetele vorbirii” – Octavia Butler)
Mircea Pricăjan (”Sfîrșitul tuturor problemelor”-Stephen King)
"The Year’s Best Fantasy and Horror", vol.2, editori Ellen Datlow, Kelly Link, Gavin J.Grant, ed.Nemira
Ana-Veronica Mircea (”Pe calea Ierusalimului”-Chaz Benchley;
”Boman”-Pentti Holappa ; ”Mașinăria unui om evlavios”-Ralph Robert Moore ; ”Frumoasă pălărie”-Andrew J.Bonia;);
Silviu Genescu (”Vacanță”-Daniel Wallace; ”Ultimii ani din viața lui eroului Kai”-Geoff Ryman ; ”Sufletele muntelui înecat”-Jack Cady );
Ana-Veronica Mircea, Mihai Dan Pavelescu, în colaborare cu Antuza Genescu (Sinteza 2005:Fantasy, Sinteza 2005 :Horror,Fantasy și Horror în media: 2005, Banda desenată:2005; Anime și manga:2005, Muzica fantasticului:2005, Necrologuri:2005)
19.03.2010
SRSFF ÎN PEISAJUL SF AL ANULUI 2009
14 titluri ale unor autori români au apărut în 2009 :
1.Silviu Genescu – "Rock me adolf adolf adolf" (ed.Bastion, Timișoara)
2.Costel Baboş - "Un om din Wayfalua și alte povestiri" (ed. Bastion, Timișoara)
3.Ion Hobana – "Timp pentru dragoste" (ed.Bastion, Timișoara )
4.Sebastian A. Corn – "Adrenergic!" (ed.Millennium Press, Satu-Mare)
5.Doru Stoica – "Între Bariere" (Millennium Press, Satu-Mare)
6.George Lazăr – "Îngerul Păzitor" (Millennium Press, Satu Mare)
7.Liviu Radu – "Povestiri Fantastice" (ed.a doua)(ed.Millennium Press, Satu Mare)
8."Millennium 2 : Șase ani de ficțiuni" (ed.Millennium Press,Satu Mare)
9."Dansînd pe Marte şi alte povestiri fantastice" (ed.Millennium Press,Satu Mare)
10."Millennium, Fantasy & Science fiction (ed.Millennium Press - doar 5 povestiri românești)
11.Liviu Radu - "O după amiază cu bere si zîne" – (ed.Tritonic,București)
12.Raluca David – "Dava" – (ed.Paralela 45,Pitești)
13.Constantin Cozmiuc – "I se spunea bărbatul" (Eurostampa,Timișoara)
14.Societatea Română de Science-Fiction şi Fantasy – "Alte Ţărmuri"
Volume originale au fost doar "O după amiază cu bere si zîne", "Îngerul Păzitor", "Dava" și parțial antologia "Alte Ţărmuri" (povestirea lui Silviu Genescu a mai fost publicată,restul de 7 povestiri au fost inedite).
Doar cîteva edituri (Millenium Press, Bastion, Tritonic și Paralela 45) au publicat SF&F românesc în 2009. Millenium Press a editat 6 titluri și jumătate, Bastion - trei titluri, Tritonic - un titlu, Eurostampa (Timișoara) - un titlu.
Important de menționat este că 6 titluri (42,85%) din totalul de 14 ale anului 2009 aparțin fie membrilor SRSFF, fie unui colectiv SRSFF (antologia "Alte Țărmuri"):
Silviu Genescu – "Rock me adolf adolf adolf"
Sebastian A. Corn – "Adrenergic!"
George Lazăr – "Îngerul Păzitor"
Liviu Radu – "Povestiri Fantastice"
Liviu Radu - "O după amiază cu bere si zîne"
antologia "Alte Ţărmuri"
Iar autorii membri ai SRSFF, Sebastian A.Corn, Liviu Radu, Ana-Veronica Mircea, Mircea Pricăjan, Dumitru Claudiu Stătescu au fost prezenți în următoarele antologii apărute la Millenium Press :
- Millenium Fantasy&Science Fiction, volumul 1
(Sebastian A.Corn-"Epidemia", Liviu Radu-"Eu te-am iubit,Paraschivo")
-Millenium Fantasy&Science Fiction 2, Șase ani de ficțiuni
(Liviu Radu-"Complexul lui Oedip", Ana-Veronica Mircea-"Rayadatis")
-Dansînd pe Marte și alte povestiri fantastice,editor Michael Haulică, a doua antologie AtelierKult
(Liviu Radu-"Vînătoare de vulpi", Ana-Veronica Mircea - "Fără doar și poate", Mircea Pricăjan-"Radio Live",Dumitru Claudiu Statescu - "Pulbere în vînt")
Un total de 50 de povestiri SF românești au fost publicate în 2009 în reviste, în România:
-Helion (nr.1-2 și 3-4/2009):un total de 13 povestiri românești
2 povestiri ale unor membri SRSFF (Silviu Genescu – "Ghost Story" și Lucian Merişca -"Sălaşul".
-Nautilus online (ian.-dec.2009): un total de 34 de povestiri românești
11 povestiri și un roman în foileton au fost scrise de membri SRSFF :
(Balin Feri –"Eternele roluri",Dario Pecarov – "Acasă", Ciprian Mitoceanu – "Jurnalul unui animal de companie", Balin Feri – "A șasea poruncă", Balin Feri – "Creator", Ciprian Mitoceanu – "Justiţie de fier", Balin Feri – "Overwrite", Lucian Merisca – "Agentul Neantului", Balin Feri – "Damnatul", Ciprian Mitoceanu – "Un rău necesar", Ciprian Mitoceanu – "Afacerea Verei Nicolaevna", Ciprian Mitoceanu – "Amendamentul Dawson" -roman in foileton).
De asemeni a apărut cîte o povestire SF în "Viața românească", "Luceafărul de dimineață", "Familia".
Cu 13 povestiri SF românești publicate dintr-un total de 50 , SRSFF a obținut un onorabil procent de 26% în 2009.
Nu includem și nici nu adăugăm cele 14 povestiri și romanul în foileton ("Ploi tîrzii") aparținînd membrilor SRSFF postate pe site-ul SRSFF în 2009, le menționăm doar :
1.Cristian M. Teodorescu – "Moartea domnului Teodorescu"
2.Dănuţ Ungureanu – Malawi, cu capitala la Zomba"
3.George Lazăr – "Omul şi atomul"
4.Dumitru Claudiu Stătescu – "Pulbere în vânt"
5.Cornel Mărginean – "Omul-cel-trist"
6.Sebastian A. Corn – "A şaptea zi a vânătorului"
7.Balin Feri – "Restricţia"
8.Sebastian A. Corn – "Scrisoare"
9.Balin Feri – "Extrem"
10.Cristian M. Teodorescu – "Bing Bing, Larissa"
11.Balin Feri - "Planeta zeilor"
12.Cristian M. Teodorescu - "Majoratul Ségolènei"
13.Dănuţ Ungureanu - "Ultimul mesaj e veşnicia"
14.Cristian M. Teodorescu - "Pisica Treişpe"
și romanul în foileton "Ploi târzii" (I-XII) – Dănuţ Ungureanu
Și să nu uităm că singurii prozatori SF români prezenți fiecare cu cîte o povestire în revista SF românească GALILEO, sînt membrii SRSFF, Sebastian A.Corn și Liviu Radu.
18.03.2010
EDUARD PANDELE DEBUTEAZĂ ÎN LOCUS (ONLINE)
Chiar așa ! Eddie Pandele e în Locus !
Mă rog, la ”poșta redacției”, la secțiunea de comentarii, dar tot e bine !
Chiar dacă bulgarii ne-au luat-o înainte (astronomul bulgar Valentin Ivanov care trăiește în Chile, pare ubicuu în blogoSFera internațională), Eddie a avut prezența de spirit și rapiditatea de a interveni cu următorul comentariu la postarea lui Jeff VanderMeer intitulată "An Overview of International Science Fiction/Fantasy in 2009" din 11.03.2010 :
"Eddie said... MARCH 15, 2010 1:57 PM
The Essential Romanian SF&F - 2009
Purely subjective list. The Romanian market is small, with 500-1000 prints being the norm. 2009 was a moderately good year, with fourteen books released.
1. Silviu Genescu - Rock me Adolf Adolf Adolf
The second short story collection of one of the best Romanian SF writers. Highlights: Local Hero (an A.I. manipulates the media by faking a terrorist attack), The Sad Prince (time travel and decadent russian nobility in Paris), Da Noiz (short novel, a conspiracy/science thriller)
2. Doru Stoica - Între bariere (Between the train barriers)
A strong first book collecting rural / slum cyberpunk stories written in the past 15 years. Highligts: Interneci (two country bumpkins hear about the Internet and replicate it with makeshift tools, for awesome results), Între bariere (love is heaven for the tired commuters of a battered suburb train)
3. Sebastian Corn - Adrenergic!
Second edition of a short cyberpunk novel (first edition was printed in a magazine, not in book format) - reality is bioengineered, virtuality replicates real spaces using microorganisms called turboskells. The connection between reality and virtuality is made by hardware zombies, people immersed in vats. This was written five years before Matrix first appeared, so any similarity is coincidental :)
4. Millennium 2 - Șase ani de Ficțiuni (Six years of Fictions)
Anthology of the best short stories published in the short-lived Fictiuni magazine. Highlights: Dogs can't love, by Radu Pavel Gheo (love can make one turn wild... literally), The Ice Emperor, by Ana Maria Negrila (post-apocaliptic superhuman adventure), Come outside, by Florin Pitea (leading the living dead to the ultimate conclusion)
5. Liviu Radu - O după amiază cu bere și zîne (An afternoon with beer and pixies)
Urban fantasy novel, third volume of a series, by the most prolific of all Romanian genre authors. Three friends drink and chat, while giants, vampires, fairies and various other fantastic creatures come and go as they please. Humorous yet chaotic."
Bravo, Eddie, astea au fost preferințele tale, e foarte bine că le-ai menționat ! Mai ales într-un context internațional !
Eddie menționează 14 volume ale unor autori români, apărute în 2009.
Tot atîtea am numărat și eu :
1.Silviu Genescu – "Rock me adolf adolf adolf" (ed.Bastion, Timișoara)
2.Costel Baboş - "Un om din Wayfalua și alte povestiri" (ed. Bastion, Timișoara)
3.Ion Hobana – "Timp pentru dragoste" (ed.Bastion, Timișoara )
4.Sebastian A. Corn – "Adrenergic!" (ed.Millennium Press, Satu-Mare)
5.Doru Stoica – "Între Bariere" (Millennium Press, Satu-Mare)
6.George Lazăr – "Îngerul Păzitor" (Millennium Press, Satu Mare)
7.Liviu Radu – "Povestiri Fantastice" (ed.a doua)(ed.Millennium Press, Satu Mare)
8."Millennium 2 : Șase ani de ficțiuni" (ed.Millennium Press,Satu Mare)
9."Dansînd pe Marte şi alte povestiri fantastice" (ed.Millennium Press,Satu Mare)
10."Millennium, Fantasy & Science fiction (ed.Millennium Press - doar 5 povestiri românești)
11.Liviu Radu - "O după amiază cu bere si zîne" – (ed.Tritonic,București)
12.Raluca David – "Dava" – (ed.Paralela 45,Pitești)
13.Constantin Cozmiuc – "I se spunea bărbatul" (Eurostampa,Timișoara)
14.Societatea Română de Science-Fiction şi Fantasy – "Alte Ţărmuri"
Volume originale au fost doar "O după amiază cu bere si zîne", "Îngerul Păzitor", "Dava" și parțial antologia "Alte Ţărmuri" (povestirea lui Silviu Genescu a mai fost publicată).
Doar patru edituri (Millenium Press, Bastion, Tritonic și Paralela 45) au publicat SF&F românesc în 2009. Millenium Press a editat 6 titluri și jumătate, Bastion, trei titluri și Tritonic, un titlu.
Eurostampa este o tipografie din Timișoara, nu o editură.
Important de menționat este că 6 titluri (42,85%) din totalul de 14 ale anului 2009 aparțin fie membrilor SRSFF fie unui colectiv SRSFF (antologia "Alte Țărmuri"):
Silviu Genescu – "Rock me adolf adolf adolf"
Sebastian A. Corn – "Adrenergic!"
George Lazăr – "Îngerul Păzitor"
Liviu Radu – "Povestiri Fantastice"
Liviu Radu - "O după amiază cu bere si zîne"
antologia "Alte Ţărmuri"
Iar autorii membri ai SRSFF, Sebastian A.Corn, Liviu Radu, Ana-Veronica Mircea, Mircea Pricăjan, Dumitru Claudiu Stătescu au fost prezenți în următoarele antologii apărute la Millenium Press :
- Millenium Fantasy&Science Fiction, volumul 1 (Sebastian A.Corn-"Epidemia", Liviu Radu-"Eu te-am iubit,Paraschivo")
-Millenium Fantasy&Science Fiction 2, Șase ani de ficțiuni (Liviu Radu-"Complexul lui Oedip", Ana-Veronica Mircea-"Rayadatis")
-Dansînd pe Marte și alte povestiri fantastice,editor Michael Haulică, a doua antologie AtelierKult (Liviu Radu-"Vînătoare de vulpi", Ana-Veronica Mircea - "Fără doar și poate", Mircea Pricăjan-"Radio Live",Dumitru Claudiu Statescu - "Pulbere în vînt")
Și iată și intervenția pe Locus online a bulgarului Valentin Ivanov :
"Bulgarian SF&F in 2009
It may be interesting to add to the scope Bulgaria, a small country in comparison with the ones listed above, with a population of about seven and a half million.
I was surprised to hear that about forty books published in 2009 fall into the speculative fiction category.
The typical print runs for national writers are 500-1000 copies, the famous foreign SF&F names sell a few times more. The limited market effectively precludes making living from writing alone, so even the most successful mainstream writers have a day job.
The Sturgeon's law tells us that we cannot expect more than a few good books among the 2009 crop, and I haven't read all forty or so titles, but here are a few that drew my attention.
- Fantastika 2008 ("ФантАstika 2008") annual almanac, appeared in 2009, publisher Foundation Human Library. The title is an intentional mix of Cyrillic and Latin letters, forming the Bulgarian generic term for speculative fiction. This volume contains an extended profile of the Bulgarian SF writer Grigor Gatchev, and stories by L.P. Nikolov, A. Karapanchev, M. Petkov, V. Todorov and translations by S. Lukianenko, N. Gaiman, Vl. Rîbakov, and T. Sturgeon. The almanac contains a lot of reviews and articles on history and theory of SF&F. The Bulgarian part of the book is available online under Creative Commons License at: http://fs.choveshkata.net/index.php/%D0%A4%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%90stika_2008
The translated part is not, due to copyright limitations.
- Exercises in Immortal Writing ("Упражнения по безсмъртно писане") (a collection by Iancio Ciolakov. It contains reprints and new writings. The main piece is a short novel "Историята на Самотният редник" (The History of the Lonely Private) is a retelling of the Troy battle, in a world of sapient arthropods. It is a dark but engaging story. The author is known for his literary experiments, and has the reputation of the best stylist among the Bulgarian SF&F writers. He has a degree in Literature from the Sofia University, which also makes a difference.
- Sun Intangible ("Слънце недосегаемо") by Nikolai Telalov, this is the fourth book by an unique hard SF - Fantasy cross over series, the first Bulgarian speculative fiction epics. The volumes alternate genres between Fantasy, Space opera, and Alternate history. The main premise of the series is that dragons exist, much as they were described in the Bulgarian mythology, and they impact the reality in some rather unexpected ways, i.e. enabling a more harmonious society and an advanced space travel. The novels are set apart from the majority of the Bulgarian (and World) SF&F by the positive outlook to the future."
17.03.2010
CEA DE A XXIV-A EDIȚIE A SESIUNII HELION ȘI ANIVERSAREA A 30 ANI A CLUBULUI SF HELION, TIMIȘOARA
Președintele SRSFF, scriitorul Dănuț Ungureanu participă împreună cu autorul Feri Balin (membru SRSFF) la cea de a XXIV-a ediţie a Sesiunii Helion și la programul aniversar Helion 2010 (19-20.03.2010)
Dănuț Ungureanu (foto:M.Haulică)
Dănuţ Ungureanu va prezenta referatul "Modelarea externă şi principiul non-acţiunii", vineri 19 martie la ora 17.30, în cadrul secțiunii "Feţele viitorului între ficţiune şi prognoză (un meci intrat în prelungiri)"
Feri Balin
Cea de a XXIV-a ediţie a Sesiunii Helion și aniversarea a 30 de ani de la înfiinţarea clubului SF HELION (18 martie 1980) vor avea loc în zilele de 19 şi 20 martie în sala Orizont a Uniunii Scriitorilor, filiala Timişoara (Piaţa Sf. Gheorghe, nr.3, etaj 1, deasupra Băncii Transilvania).
Programul aniversării a 30 de ani de la înfiinţarea clubului SF Helion, Timișoara
Ziua I, vineri 19 martie 2010
ora 11.00 :: Expoziţie de carte şi publicaţii S.F., organizată de Biblioteca Judeţeană Timiş
(etaj I, sediul central din Piaţa Libertăţii)
ora 12.00 :: S.F.-ul timişorean în context naţional şi european.
Dezbatere condusă de Cornel Ungureanu şi Lucian-Vasile Szabo
ora 15.30 :: Expoziţie de artă plastică: Omul invizibil „văzut” de elevi ai Liceului de Arte Plastice Timişoara. (în faţa Grădinii de Vară Capitol)
ora 16.30 :: Trecute clipe. Mărturii despre întâmplări şi fapte din istoria clubului Helion (I)
ora 17.00 :: Cuvinte de salut
ora 17.20 :: Vernisajul expoziţiilor Traian Abruda, Radu Cleţiu şi Cătălin Negrea
ora 17.30 :: Feţele viitorului între ficţiune şi prognoză (un meci intrat în prelungiri) – comunicări în cadrul celei de-a XXIV-a ediţii a Sesiunii Helion. Moderator: Lucian-Vasile Szabo
1. Dănuţ Ungureanu (Bucureşti) – "Modelarea externă şi principiul non-acţiunii"
2. Laura Ceica (Timişoara) – "Viitorul, imaginar sau realitate ? "
3. George Ceauşu (Iaşi) – "Viitorul de la marginea realităţii"
4. Lucian-Vasile Szabo (Timişoara) – "Rătăciţi în viitorul anterior"
ora 19.00 :: Trecute clipe. Mărturii despre întâmplări şi fapte din istoria clubului Helion (II)
ora 19.30 :: Prezentarea nr. 1-2/2010 al revistei Helion şi Biblioteca Nova (2010)
ora 19.50 :: Cele trei lumi interioare, scurtmetraje de Lucian Ionică, Adrian Chifu şi Ovidiu Petcu
ora 20.30 :: Balul S.F. Înmânarea premiilor la concursul de proză scurtă HELION, ediţiile 2008 şi 2009; concursuri surpriză, concursul măştilor, tombolă etc.
(Barul Komodo, str. Gheorghe Lazăr nr. 5, vizavi de Liceul Lenau)
Ziua a II-a, sâmbătă 20 martie 2010
ora 10.00 :: Trecute clipe. Mărturii despre întâmplări şi fapte din istoria clubului Helion (III)
ora 10.45 :: Via nanotehnologia, conferinţă susţinută de fizician drd Marius Chiriţă
ora 11.30 :: Tipologii ale războiului în S.F.-ul modern – comunicări în cadrul celei de-a XXIV-a ediţii a Sesiunii Helion. Moderator: Cornel Secu
1. Laurenţiu Nistorescu (Timişoara) – "Conceptoclasmul – motivaţie beligerantă"
2. Cătălin Badea Gheracostea (Braşov) – "Războiul în imaginarul românesc recent"
3. Ciprian Ionuţ Baciu (Timişoara) – "Copiii militari, o prezenţă constantă în opera lui Orson Scott Card"
4. Cornel Secu (Timişoara) – "Invariante şi variante ale definirii luptătorului cu umbra în două scriituri ungureneşti (Alexandru Ungureanu şi Dănuţ Ungureanu)"
5. Marcel Luca (Timişoara) – "Soldatul SF"
ora 15.30 :: Concluzii ale sesiunii de comunicări
ora 16.00 :: Alte Românii. Între provocare şi divertisment, prelegere şi dialog cu scriitorul şi istoricul literar Mircea Opriţăora 17.00 :: Trecute clipe. Mărturii despre întâmplări şi fapte din istoria clubului Helion (IV)
ora 17.30 :: De ici, de colo, fragmente în lectura autorilor publicaţi în revista Helion
ora 19.30 :: Revoluţii, show laser conceput şi realizat de Adrian Bancu
(Grădina de vară Capitol sau, în caz de vreme nefavorabilă, Sala Capitol a Filarmonicii)
ora 20.45 :: Dance on Back, spectacol muzical semnat de Mael(Mihai Alexandru)
(Grădina de vară Capitol sau, în caz de vreme nefavorabilă, Sala Capitol a Filarmonicii)
Balul SF
”Organizatorii transmit rugămintea ca doritorii să-și rezerve locuri la Balul SF din seara zilei de 19 martie.
Locul de desfăşurare este Barul KOMODO, situat în str. Gheorghe Lazăr nr. 5, vizavi de Liceul Lenau.
Taxa de participare este de 15 lei pentru elevi, studenţi, şomeri, 30 de lei pentru membrii cluburilor de SF care sunt angajaţi sau pensionari şi 50 de lei pentru exteri.
Accesul se va face numai pe bază de talon de participare.
Rezervările se fac până joi, 18 martie, ora 14, la adresa de email helion@arsfan.ro, la faxul 0256 214 805 sau la telefoanele 0742 353 785 (Cornel Secu) şi 0722 282 850 (Adrian Bancu).
Fiecare participant va aduce pentru tombolă cărţi şi obiecte care au tangenţă cu domeniul, conform obiceiurilor de la celelalte Baluri sau Revelioane SF.
În principiu toată lumea va trebui să aibă o mască (măscuţă)”.
Dănuț Ungureanu (foto:M.Haulică)
Dănuţ Ungureanu va prezenta referatul "Modelarea externă şi principiul non-acţiunii", vineri 19 martie la ora 17.30, în cadrul secțiunii "Feţele viitorului între ficţiune şi prognoză (un meci intrat în prelungiri)"
Feri Balin
Cea de a XXIV-a ediţie a Sesiunii Helion și aniversarea a 30 de ani de la înfiinţarea clubului SF HELION (18 martie 1980) vor avea loc în zilele de 19 şi 20 martie în sala Orizont a Uniunii Scriitorilor, filiala Timişoara (Piaţa Sf. Gheorghe, nr.3, etaj 1, deasupra Băncii Transilvania).
Programul aniversării a 30 de ani de la înfiinţarea clubului SF Helion, Timișoara
Ziua I, vineri 19 martie 2010
ora 11.00 :: Expoziţie de carte şi publicaţii S.F., organizată de Biblioteca Judeţeană Timiş
(etaj I, sediul central din Piaţa Libertăţii)
ora 12.00 :: S.F.-ul timişorean în context naţional şi european.
Dezbatere condusă de Cornel Ungureanu şi Lucian-Vasile Szabo
ora 15.30 :: Expoziţie de artă plastică: Omul invizibil „văzut” de elevi ai Liceului de Arte Plastice Timişoara. (în faţa Grădinii de Vară Capitol)
ora 16.30 :: Trecute clipe. Mărturii despre întâmplări şi fapte din istoria clubului Helion (I)
ora 17.00 :: Cuvinte de salut
ora 17.20 :: Vernisajul expoziţiilor Traian Abruda, Radu Cleţiu şi Cătălin Negrea
ora 17.30 :: Feţele viitorului între ficţiune şi prognoză (un meci intrat în prelungiri) – comunicări în cadrul celei de-a XXIV-a ediţii a Sesiunii Helion. Moderator: Lucian-Vasile Szabo
1. Dănuţ Ungureanu (Bucureşti) – "Modelarea externă şi principiul non-acţiunii"
2. Laura Ceica (Timişoara) – "Viitorul, imaginar sau realitate ? "
3. George Ceauşu (Iaşi) – "Viitorul de la marginea realităţii"
4. Lucian-Vasile Szabo (Timişoara) – "Rătăciţi în viitorul anterior"
ora 19.00 :: Trecute clipe. Mărturii despre întâmplări şi fapte din istoria clubului Helion (II)
ora 19.30 :: Prezentarea nr. 1-2/2010 al revistei Helion şi Biblioteca Nova (2010)
ora 19.50 :: Cele trei lumi interioare, scurtmetraje de Lucian Ionică, Adrian Chifu şi Ovidiu Petcu
ora 20.30 :: Balul S.F. Înmânarea premiilor la concursul de proză scurtă HELION, ediţiile 2008 şi 2009; concursuri surpriză, concursul măştilor, tombolă etc.
(Barul Komodo, str. Gheorghe Lazăr nr. 5, vizavi de Liceul Lenau)
Ziua a II-a, sâmbătă 20 martie 2010
ora 10.00 :: Trecute clipe. Mărturii despre întâmplări şi fapte din istoria clubului Helion (III)
ora 10.45 :: Via nanotehnologia, conferinţă susţinută de fizician drd Marius Chiriţă
ora 11.30 :: Tipologii ale războiului în S.F.-ul modern – comunicări în cadrul celei de-a XXIV-a ediţii a Sesiunii Helion. Moderator: Cornel Secu
1. Laurenţiu Nistorescu (Timişoara) – "Conceptoclasmul – motivaţie beligerantă"
2. Cătălin Badea Gheracostea (Braşov) – "Războiul în imaginarul românesc recent"
3. Ciprian Ionuţ Baciu (Timişoara) – "Copiii militari, o prezenţă constantă în opera lui Orson Scott Card"
4. Cornel Secu (Timişoara) – "Invariante şi variante ale definirii luptătorului cu umbra în două scriituri ungureneşti (Alexandru Ungureanu şi Dănuţ Ungureanu)"
5. Marcel Luca (Timişoara) – "Soldatul SF"
ora 15.30 :: Concluzii ale sesiunii de comunicări
ora 16.00 :: Alte Românii. Între provocare şi divertisment, prelegere şi dialog cu scriitorul şi istoricul literar Mircea Opriţăora 17.00 :: Trecute clipe. Mărturii despre întâmplări şi fapte din istoria clubului Helion (IV)
ora 17.30 :: De ici, de colo, fragmente în lectura autorilor publicaţi în revista Helion
ora 19.30 :: Revoluţii, show laser conceput şi realizat de Adrian Bancu
(Grădina de vară Capitol sau, în caz de vreme nefavorabilă, Sala Capitol a Filarmonicii)
ora 20.45 :: Dance on Back, spectacol muzical semnat de Mael(Mihai Alexandru)
(Grădina de vară Capitol sau, în caz de vreme nefavorabilă, Sala Capitol a Filarmonicii)
Balul SF
”Organizatorii transmit rugămintea ca doritorii să-și rezerve locuri la Balul SF din seara zilei de 19 martie.
Locul de desfăşurare este Barul KOMODO, situat în str. Gheorghe Lazăr nr. 5, vizavi de Liceul Lenau.
Taxa de participare este de 15 lei pentru elevi, studenţi, şomeri, 30 de lei pentru membrii cluburilor de SF care sunt angajaţi sau pensionari şi 50 de lei pentru exteri.
Accesul se va face numai pe bază de talon de participare.
Rezervările se fac până joi, 18 martie, ora 14, la adresa de email helion@arsfan.ro, la faxul 0256 214 805 sau la telefoanele 0742 353 785 (Cornel Secu) şi 0722 282 850 (Adrian Bancu).
Fiecare participant va aduce pentru tombolă cărţi şi obiecte care au tangenţă cu domeniul, conform obiceiurilor de la celelalte Baluri sau Revelioane SF.
În principiu toată lumea va trebui să aibă o mască (măscuţă)”.
14.03.2010
LA GRANDE ANTHOLOGIE DE LA SCIENCE-FICTION FRANÇAISE
« La science-fiction française est en général plus intellectuelle, plus conceptuelle, plus littéraire, que ses sœurs britannique ou américaine.
Il y aurait chez les auteurs français comme une difficulté à se représenter l'avenir et une très grande diversité et subtilité dans les façons d'éviter sa rencontre. » - Gérard Klein
La Grande anthologie de la science-fiction française
ed.LIVRE DE POCHE, col.La Grande anthologie de la science fiction française
1 "Les Mondes francs", oct.1988
2 "L'Hexagone halluciné", dec.1988
3 "La Frontière éclatée", nov.1989
4 "Les Mosaïques du temps", oct.1990
5 "Les Horizons divergents", martie 1999
6 "Les Passeurs de millénaires", martie 2005
Marea antologie a SF-ului francez în șase volume ! O jumătate de secol de SF francez (1950-2000).
Pe cînd și la noi o antologie (precum cea a lui Cornel Robu, "Timpul este umbra noastră.") în șase volume...
To dream an impossible dream...
"Les Mondes francs", volumul 1
Editori :Gérard KLEIN, Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD
La Grande anthologie de la science-fiction française
Ilustrația copertei : MANCHU
LIVRE DE POCHE, col. La Grande anthologie de la science fiction française n° 7096, oct.1988
416 pag, ISBN : 2-253-04719-8
Pierre BOULLE, Philippe CURVAL, Daniel DRODE, Francis CARSAC, Michel DEMUTH, Charles HENNEBERG & Nathalie HENNEBERG, Gérard KLEIN
1 - Gérard KLEIN, Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD : prefață
2 - Pierre BOULLE, Une nuit interminable
3 - GÉBÉ, Charles Reboisé-Cloison accuse
4 - Jean-Paul TOROK, Point de lendemain
5 - Philippe CURVAL, C'est du billard !
6 - Daniel DRODE, La Rose des énervents
7 - Jacques STERNBERG, Si loin du monde...
8 - Juliette RAABE, Journal d'une ménagère inversée
9 - Claude-François CHEINISSE, Le Suicide
10 - Marcel BATTIN, Mission à Versailles
11 - Julia VERLANGER, Les Bulles
12 - André RUELLAN, Point de tangence
13 - Francis CARSAC, Premier empire
14 - Michel DEMUTH, Nocturne pour démons
15 - Jean PORTE, Le Grandiose avenir
16 - Charles HENNEBERG & Nathalie HENNEBERG, Au pilote aveugle
17 - Martine THOMÉ & Pierre VERSINS, Ceux d'Argos
18 - Gérard KLEIN, Le Planète aux sept masques
19 - Gilbert MICHEL, Comme un oiseau blessé
20 - Gérard KLEIN, Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD , Dictionnaire des auteurs
"L'Hexagone halluciné", volumul 2
Editori :Gérard KLEIN, Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD
Ilustrația copertei: MANCHU
LIVRE DE POCHE, coll. La Grande anthologie de la science fiction française n° 7101, dec. 1988
416 pag., ISBN : 2-253-04807-0
Philippe Curval, Serge Brussolo, Dominique Douay, Michel Jeury, Gérard Klein, Jean-Pierre Andrevon, Francis Carsac, Patrice Duvic,
1 - Gérard KLEIN, Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD : prefață
2 - Philippe CURVAL, Passion sous les tropiques
3 - Patrice DUVIC, A.C.E.
4 - Bernard MATHON, Un vamasur nommé Palisir
5 - Michel LERICHE, Solipsisme ?
6 - Dominique DOUAY, Thomas
7 - Michel JEURY, Simulateur ! simulateur !
8 - Pierre CHRISTIN, La Vallée des autres
9 - Serge BRUSSOLO, La Mouche et l'araignée
10 - Francis CARSAC, Dieu qui vient avec le vent
11 - Jacques GOIMARD, Les Vingt-quatre heures du temps
12 - Jean-Pierre ANDREVON, Scant
13 - Gérard KLEIN, Sous les cendres
14 - Gérard KLEIN, Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD, Dictionnaire des auteurs
"La Frontière éclatée", volumul 3
Editori : Gérard KLEIN, Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD
Ilustrația copertei de MANCHU
LIVRE DE POCHE, col. La Grande anthologie de la science fiction française n° 7113, nov. 1989
480 pag., ISBN : 2-253-05071-7
Jean-Pierre Andrevon, Serge Brussolo, Richard Canal, Dominique Douay, Yves Frémion, Jean-Pierre Hubert, Elisabeth Vonarburg...
Sumar
1 - Gérard KLEIN, Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD : prefață
2 - Jean-Pierre ANDREVON, Rien qu'un peu de cendre et une ombre portée sur mur
3 - Dominique DOUAY, Dori et la suite
4 - Yves FRÉMION, Cosmosculpture
5 - Serge BRUSSOLO, Off
6 - Jean-Claude DUNYACH, Détails de l'exposition
7 - Serge BRUSSOLO, Aussi lourd que le vent
8 - Georges PANCHARD, Histoire d'amour avec drame
9 - Bernard MATHON, Un bonheur sans nuages
10 - Richard CANAL, Les Risques du métier
11 - Jean-Pierre HUBERT, Où le voyageur imprudent tente d'effacer...
12 - Agnès GUITARD, Coineraine
13 - Sylviane CORGIAT & Bruno LECIGNE, La Vallée des ascenseurs
14 - Elisabeth VONARBURG, La Machine lente du temps
15 - Ellen HERZFELD & Gérard KLEIN & Dominique MARTEL, Dictionnaire des auteurs
16 - QUARANTE-DEUX, Index des nouvelles parues dans la Grande Anthologie de la Science-Fiction
"Les Mosaïques du temps",volumul 4
Editori : Gérard KLEIN, Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD
Ilustrația copertei de MANCHU
LIVRE DE POCHE, coll. La Grande anthologie de la science fiction française n° 7130, oct.1990
480 pages, ISBN : 2-253-05450-X
1950-1984 :Philippe Curval, Alain Dorémieux, Dominique Douay, Christian Léourier, Daniel Walther, Gérard Klein, Jacques Sternberg, Michel Jeury, Jean-Pierre Andrevon.
Sumar
1 - Gérard KLEIN, Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD : prefață
2 - Georges PANCHARD, Le Savant plaisir
3 - Lorris MURAIL, L'Hippocampe
4 - Jean-Jacques GIRARDOT, L'Homme englué
5 - Philippe CURVAL, Bruit de fond
6 - Alain DORÉMIEUX, La Vana
7 - Dominique DOUAY, Froide est ta peau, Sytia. Morne mon désir..., pages 150 à 156
8 - Jean-Pierre HUBERT, Navigation en tour close, pages 157 à 174
9 - Christian LÉOURIER, Le Triptyque de Khor, pages 175 à 209
10 - Bernard MATHON, Onze malheureux phonèmes, pages 210 à 260
11 - Daniel WALTHER, Est-ce moi qui blasphème ton nom, Seigneur ?, pages 261 à 284
12 - Gérard KLEIN, Réhabilitation, pages 285 à 317
13 - Jacques STERNBERG, Comment vont les affaires ?, pages 318 à 336
14 - Michel JEURY, Mission fractale, pages 337 à 355
15 - Jean-Pierre ANDREVON, Le Monde enfin, pages 356 à 442
16 - Gérard KLEIN,Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD : Dictionnaire des auteurs
17 - QUARANTE-DEUX, Index des nouvelles parues dans la Grande Anthologie de la Science-Fiction
Les Horizons divergents,volumul 5
Editori : Gérard KLEIN, Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD
Ilustrația copertei de MANCHU
LIVRE DE POCHE, coll. La Grande anthologie de la science fiction française n° 7212, martie 1999
448 pag.,ISBN : 2-253-07212-5
1985-1996 : Jean-Pierre Andrevon, Philippe Curval, Jean-Claude Dunyach, Gérard Klein, Serge Lehman, André Ruellan, Elisabeth Vonarburg, Jean-Jacques Nguyen...
Sumar
1 - Gérard KLEIN, Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD : prefață
2 - Jean-Jacques NGUYEN, L'Homme singulier
3 - Georges PANCHARD, Stellarum nox
4 - Gérard KLEIN, Mémoire vive, mémoire morte
5 - Mario TESSIER, Ad majorem Dei gloriam
6 - Philippe CURVAL, L'Arc tendu du désir
7 - André RUELLAN, Une torture à visage humain
8 - Jean-François SOMAIN, Dire non
9 - Jean DION, Les Voix dans la machine
10 - Jean-Claude DUNYACH, Sous l'oeil mort de la caméra
11 - Jean-Pierre ANDREVON, Pénurie
12 - Elisabeth VONARBURG, ...suspends ton vol
13 - Yves MEYNARD, Chasseur et proie
14 - Pascal GONTHIER, Le Dernier mot
15 - CHICA, L'Escaladeur
16 - Alain BERGERON, Le Huitième registre
17 - Serge LEHMAN, Dans l'abîme
18 - Ellen HERZFELD & Gérard KLEIN & Dominique MARTEL, Dictionnaire des auteurs
19 - QUARANTE-DEUX, Index des nouvelles parues dans la Grande Anthologie de la Science-Fiction
Premii:
Dans l'abîme : Grand Prix de l'Imaginaire,1995, Rosny aîné,1995
Mémoire vive, mémoire morte : Grand Prix de l'Imaginaire, 1987, Rosny aîné, 1987
"Les Passeurs de millénaires",volumul 6
Editori : Gérard KLEIN, Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD
Ilustrația copertei de MANCHU
LIVRE DE POCHE, coll. SF (3ème série, 1998-2009) n° 7265, mars 2005
544 pages, ISBN : 2-253-10981-9
1996 à 2000 : Jean-Pierre Andrevon, Philippe Curval, Jean-Claude Dunyach, Serge Lehman, Roland Wagner et Claude Ecken, Olivier Paquet, Ugo Bellagamba.
Sumar
1 - Gérard KLEIN, Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD : prefață
2 - Jean-Pierre ANDREVON, Chapo
3 - Jean-Jacques NGUYEN, L'Ultime réalité
4 - Vittorio FRIGERIO, Bis
5 - Sylvie DENIS & Francis VALÉRY, Hôtel
6 - Jean-Jacques GIRARDOT, L'Éternité, moins la vie
7 - Jean-Claude DUNYACH, La Stratégie du requin
8 - Olivier PAQUET, La Première œuvre
9 - Philippe CURVAL, Canards du doute
10 - Matthieu WALRAET, Le Prix du pardon
11 - Alain LE BUSSY, Craqueur
12 - Roland C. WAGNER, Ce qui n'est pas nommé
13 - Claude ECKEN, La Fin du big bang
14 - Ugo BELLAGAMBA, L'Apopis républicain
15 - Serge LEHMAN, Nulle part à Liverion
16 - ANONYME, Dictionnaire des auteurs
17 - QUARANTE-DEUX, Index de la Grande Anthologie de la science-fiction
Premii obținute:
"Le Craqueur" : Premiu Septième Continent,1996
"La Fin du big bang" : Premiul Rosny aîné,(povestire), 2001
"Nulle part à Liverion" : Premiul Ozone, dedicat SF-ului francofon, 1997
Il y aurait chez les auteurs français comme une difficulté à se représenter l'avenir et une très grande diversité et subtilité dans les façons d'éviter sa rencontre. » - Gérard Klein
La Grande anthologie de la science-fiction française
ed.LIVRE DE POCHE, col.La Grande anthologie de la science fiction française
1 "Les Mondes francs", oct.1988
2 "L'Hexagone halluciné", dec.1988
3 "La Frontière éclatée", nov.1989
4 "Les Mosaïques du temps", oct.1990
5 "Les Horizons divergents", martie 1999
6 "Les Passeurs de millénaires", martie 2005
Marea antologie a SF-ului francez în șase volume ! O jumătate de secol de SF francez (1950-2000).
Pe cînd și la noi o antologie (precum cea a lui Cornel Robu, "Timpul este umbra noastră.") în șase volume...
To dream an impossible dream...
"Les Mondes francs", volumul 1
Editori :Gérard KLEIN, Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD
La Grande anthologie de la science-fiction française
Ilustrația copertei : MANCHU
LIVRE DE POCHE, col. La Grande anthologie de la science fiction française n° 7096, oct.1988
416 pag, ISBN : 2-253-04719-8
Pierre BOULLE, Philippe CURVAL, Daniel DRODE, Francis CARSAC, Michel DEMUTH, Charles HENNEBERG & Nathalie HENNEBERG, Gérard KLEIN
1 - Gérard KLEIN, Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD : prefață
2 - Pierre BOULLE, Une nuit interminable
3 - GÉBÉ, Charles Reboisé-Cloison accuse
4 - Jean-Paul TOROK, Point de lendemain
5 - Philippe CURVAL, C'est du billard !
6 - Daniel DRODE, La Rose des énervents
7 - Jacques STERNBERG, Si loin du monde...
8 - Juliette RAABE, Journal d'une ménagère inversée
9 - Claude-François CHEINISSE, Le Suicide
10 - Marcel BATTIN, Mission à Versailles
11 - Julia VERLANGER, Les Bulles
12 - André RUELLAN, Point de tangence
13 - Francis CARSAC, Premier empire
14 - Michel DEMUTH, Nocturne pour démons
15 - Jean PORTE, Le Grandiose avenir
16 - Charles HENNEBERG & Nathalie HENNEBERG, Au pilote aveugle
17 - Martine THOMÉ & Pierre VERSINS, Ceux d'Argos
18 - Gérard KLEIN, Le Planète aux sept masques
19 - Gilbert MICHEL, Comme un oiseau blessé
20 - Gérard KLEIN, Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD , Dictionnaire des auteurs
"L'Hexagone halluciné", volumul 2
Editori :Gérard KLEIN, Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD
Ilustrația copertei: MANCHU
LIVRE DE POCHE, coll. La Grande anthologie de la science fiction française n° 7101, dec. 1988
416 pag., ISBN : 2-253-04807-0
Philippe Curval, Serge Brussolo, Dominique Douay, Michel Jeury, Gérard Klein, Jean-Pierre Andrevon, Francis Carsac, Patrice Duvic,
1 - Gérard KLEIN, Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD : prefață
2 - Philippe CURVAL, Passion sous les tropiques
3 - Patrice DUVIC, A.C.E.
4 - Bernard MATHON, Un vamasur nommé Palisir
5 - Michel LERICHE, Solipsisme ?
6 - Dominique DOUAY, Thomas
7 - Michel JEURY, Simulateur ! simulateur !
8 - Pierre CHRISTIN, La Vallée des autres
9 - Serge BRUSSOLO, La Mouche et l'araignée
10 - Francis CARSAC, Dieu qui vient avec le vent
11 - Jacques GOIMARD, Les Vingt-quatre heures du temps
12 - Jean-Pierre ANDREVON, Scant
13 - Gérard KLEIN, Sous les cendres
14 - Gérard KLEIN, Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD, Dictionnaire des auteurs
"La Frontière éclatée", volumul 3
Editori : Gérard KLEIN, Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD
Ilustrația copertei de MANCHU
LIVRE DE POCHE, col. La Grande anthologie de la science fiction française n° 7113, nov. 1989
480 pag., ISBN : 2-253-05071-7
Jean-Pierre Andrevon, Serge Brussolo, Richard Canal, Dominique Douay, Yves Frémion, Jean-Pierre Hubert, Elisabeth Vonarburg...
Sumar
1 - Gérard KLEIN, Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD : prefață
2 - Jean-Pierre ANDREVON, Rien qu'un peu de cendre et une ombre portée sur mur
3 - Dominique DOUAY, Dori et la suite
4 - Yves FRÉMION, Cosmosculpture
5 - Serge BRUSSOLO, Off
6 - Jean-Claude DUNYACH, Détails de l'exposition
7 - Serge BRUSSOLO, Aussi lourd que le vent
8 - Georges PANCHARD, Histoire d'amour avec drame
9 - Bernard MATHON, Un bonheur sans nuages
10 - Richard CANAL, Les Risques du métier
11 - Jean-Pierre HUBERT, Où le voyageur imprudent tente d'effacer...
12 - Agnès GUITARD, Coineraine
13 - Sylviane CORGIAT & Bruno LECIGNE, La Vallée des ascenseurs
14 - Elisabeth VONARBURG, La Machine lente du temps
15 - Ellen HERZFELD & Gérard KLEIN & Dominique MARTEL, Dictionnaire des auteurs
16 - QUARANTE-DEUX, Index des nouvelles parues dans la Grande Anthologie de la Science-Fiction
"Les Mosaïques du temps",volumul 4
Editori : Gérard KLEIN, Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD
Ilustrația copertei de MANCHU
LIVRE DE POCHE, coll. La Grande anthologie de la science fiction française n° 7130, oct.1990
480 pages, ISBN : 2-253-05450-X
1950-1984 :Philippe Curval, Alain Dorémieux, Dominique Douay, Christian Léourier, Daniel Walther, Gérard Klein, Jacques Sternberg, Michel Jeury, Jean-Pierre Andrevon.
Sumar
1 - Gérard KLEIN, Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD : prefață
2 - Georges PANCHARD, Le Savant plaisir
3 - Lorris MURAIL, L'Hippocampe
4 - Jean-Jacques GIRARDOT, L'Homme englué
5 - Philippe CURVAL, Bruit de fond
6 - Alain DORÉMIEUX, La Vana
7 - Dominique DOUAY, Froide est ta peau, Sytia. Morne mon désir..., pages 150 à 156
8 - Jean-Pierre HUBERT, Navigation en tour close, pages 157 à 174
9 - Christian LÉOURIER, Le Triptyque de Khor, pages 175 à 209
10 - Bernard MATHON, Onze malheureux phonèmes, pages 210 à 260
11 - Daniel WALTHER, Est-ce moi qui blasphème ton nom, Seigneur ?, pages 261 à 284
12 - Gérard KLEIN, Réhabilitation, pages 285 à 317
13 - Jacques STERNBERG, Comment vont les affaires ?, pages 318 à 336
14 - Michel JEURY, Mission fractale, pages 337 à 355
15 - Jean-Pierre ANDREVON, Le Monde enfin, pages 356 à 442
16 - Gérard KLEIN,Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD : Dictionnaire des auteurs
17 - QUARANTE-DEUX, Index des nouvelles parues dans la Grande Anthologie de la Science-Fiction
Les Horizons divergents,volumul 5
Editori : Gérard KLEIN, Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD
Ilustrația copertei de MANCHU
LIVRE DE POCHE, coll. La Grande anthologie de la science fiction française n° 7212, martie 1999
448 pag.,ISBN : 2-253-07212-5
1985-1996 : Jean-Pierre Andrevon, Philippe Curval, Jean-Claude Dunyach, Gérard Klein, Serge Lehman, André Ruellan, Elisabeth Vonarburg, Jean-Jacques Nguyen...
Sumar
1 - Gérard KLEIN, Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD : prefață
2 - Jean-Jacques NGUYEN, L'Homme singulier
3 - Georges PANCHARD, Stellarum nox
4 - Gérard KLEIN, Mémoire vive, mémoire morte
5 - Mario TESSIER, Ad majorem Dei gloriam
6 - Philippe CURVAL, L'Arc tendu du désir
7 - André RUELLAN, Une torture à visage humain
8 - Jean-François SOMAIN, Dire non
9 - Jean DION, Les Voix dans la machine
10 - Jean-Claude DUNYACH, Sous l'oeil mort de la caméra
11 - Jean-Pierre ANDREVON, Pénurie
12 - Elisabeth VONARBURG, ...suspends ton vol
13 - Yves MEYNARD, Chasseur et proie
14 - Pascal GONTHIER, Le Dernier mot
15 - CHICA, L'Escaladeur
16 - Alain BERGERON, Le Huitième registre
17 - Serge LEHMAN, Dans l'abîme
18 - Ellen HERZFELD & Gérard KLEIN & Dominique MARTEL, Dictionnaire des auteurs
19 - QUARANTE-DEUX, Index des nouvelles parues dans la Grande Anthologie de la Science-Fiction
Premii:
Dans l'abîme : Grand Prix de l'Imaginaire,1995, Rosny aîné,1995
Mémoire vive, mémoire morte : Grand Prix de l'Imaginaire, 1987, Rosny aîné, 1987
"Les Passeurs de millénaires",volumul 6
Editori : Gérard KLEIN, Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD
Ilustrația copertei de MANCHU
LIVRE DE POCHE, coll. SF (3ème série, 1998-2009) n° 7265, mars 2005
544 pages, ISBN : 2-253-10981-9
1996 à 2000 : Jean-Pierre Andrevon, Philippe Curval, Jean-Claude Dunyach, Serge Lehman, Roland Wagner et Claude Ecken, Olivier Paquet, Ugo Bellagamba.
Sumar
1 - Gérard KLEIN, Dominique MARTEL, Ellen HERZFELD : prefață
2 - Jean-Pierre ANDREVON, Chapo
3 - Jean-Jacques NGUYEN, L'Ultime réalité
4 - Vittorio FRIGERIO, Bis
5 - Sylvie DENIS & Francis VALÉRY, Hôtel
6 - Jean-Jacques GIRARDOT, L'Éternité, moins la vie
7 - Jean-Claude DUNYACH, La Stratégie du requin
8 - Olivier PAQUET, La Première œuvre
9 - Philippe CURVAL, Canards du doute
10 - Matthieu WALRAET, Le Prix du pardon
11 - Alain LE BUSSY, Craqueur
12 - Roland C. WAGNER, Ce qui n'est pas nommé
13 - Claude ECKEN, La Fin du big bang
14 - Ugo BELLAGAMBA, L'Apopis républicain
15 - Serge LEHMAN, Nulle part à Liverion
16 - ANONYME, Dictionnaire des auteurs
17 - QUARANTE-DEUX, Index de la Grande Anthologie de la science-fiction
Premii obținute:
"Le Craqueur" : Premiu Septième Continent,1996
"La Fin du big bang" : Premiul Rosny aîné,(povestire), 2001
"Nulle part à Liverion" : Premiul Ozone, dedicat SF-ului francofon, 1997