29.10.2013

„NEGUSTORUL DE ÎNCEPUTURI DE ROMAN” - MATEI VIȘNIEC

„Negustorul de începuturi de roman” - Matei Vișniec
Editura Cartea Românească, 2013

Să nu fiți uimiți dacă într-o bună zi librăriile nu vor mai vinde romane, ci computere concepute să scrie romane, în funcție de fantasmele dumneavoastră secrete.
Absolut nimeni nu va mai fi interesat de cărțile altuia, ne vom citi propriile noastre romane, comandate dispozitivelor personale de scris autoficțiune.
Toți vom fi scriitori. Talentul nu va mai fi un privilegiu. Iar cei mai vanitoși sau mai frustrați dintre noi vor încerca, poate, să angajeze  câte o fiinta umana căreia să-i ceară să citească romanele scrise în numele nostru de către softuri sofisticate.
Acești „cititori de profesie” – ei înșiși scriitori, la rândul lor – vor fi atât de rari, încât vor cere să fie plătiți foarte scump, iar uneori, chiar cu prețul vieții.

Omul contemporan, devenit un mutant genetic al societății de consum, este mai mult decât obsedat de începuturi, el are o foame de începuturi.
Nimic ontologic sau metafizic în goana sa după începuturi, ci doar o fugă de responsabilitate, o evitare a implicării în profunzime, o plăcere de a surfa pe suprafața vieții.
Societatea apasă butonul fast-forward din ce în ce mai des, refuzând să înfrunte dificultățile inițierii treptate.
Facem copii, dar nu mai avem răbdare să-i educăm.
Cumpăram lucruri de care ne plictisim imediat.
Declanșăm revoluții, dar nu mai avem energia de a construi societăți juste și trainice pe ruinele emoțiilor initiale… 
Oare ce ne lipsește în această lume ca să fim atât de dispuși saăluam totul de la început, iar și iar, cu un fel de veșnică speranță că secvența următoare va fi mai bună, eventual mai distractivă, mai excitantă?
Hollywood-ul a înțeles demult acest lucru și in filmele sale, la fiecare 45 de secunde, intervine o nouă descărcare de adrenalină, întreaga narațiune este o succesiune de începuturi nervoase…
Iata punctul de plecare al romanului meu, în care încerc să observ evoluția unui nou tip de drog social: dependența de iluzia începutului.
Și de ce să nu scriu, într-o lume în care doar începuturile sunt tentante, un roman format numai din începuturi?” - Matei Vișniec

http://www.cartearomaneasca.ro/catalog/carte/negustorul-de-inceputuri-de-roman-351/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest blog este moderat. Incercati sa mentineti un limbaj civilizat si neinjurios.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.