23.06.2012

PROSPECTART, VINERI 29 IUNIE, ORA 17.00, CENTRUL CALDERON

Societatea Română de Science Fiction și Fantasy, vă invită la Cenaclul ProspectArt,
vineri 29 iunie 2012, ora 17.00, Centrul Calderon,
           str. Jean-Louis Calderon nr.39, sector 2, București.


„Paradisurile și infernurile de după colț : Fantastic, Științifico-Fantastic, Fantasy”.

Invitat : scriitorul Cosmin Perța.

Vom discuta despre volumul  Introducere în fantasticul de interpretare” și subcategoriile fantasticul psihologic, fantasticul minimalist, fantasticul absurd şi fantasticul delirant.
Science-fiction-ul și fantasy-ul, domenii conexe ale fantasticului  sau categorii ?

Fantasticul de interpretare, termenul propus de Matei Călinescu, se referă la o formă de fantastic diferită de cea modernistă, teoretizată de Caillois şi Todorov, discutată de M. Călinescu la Mircea Eliade , dar care se poate identifica frecvent în proza din centrul şi estul Europei, spre deosebire de fantasticul modernist, al cărui teritoriu predilect de manifestare este în literatura din vestul şi nordul Europei, America de Nord sau Orientul îndepărtat.- Comin Perța


„...părinţii fantasticului de interpretare sunt Gogol, Kafka şi Dostoievski.
Pentru fantasticul psihologic Cosmin Perţa îi cheamă în ajutor pe Ismail Kadare cu „Generalul armatei moarte”, fraţii Strugaţki cu „A doua invazie a marţienilor”, Ioan Groşan cu „Trenul de noapte” şi pe Milodrag Pavici cu „Ultima iubire la Ţarigrad. Îndreptar de ghicit”.
Fantasticul absurd e ilustrat de Daniil Harms şi Ştefan Agopian, fantasticul minimalist – prin Bulgakov, Mircea Nedelciu, Jaroslav Hasek, Dusan Mitana, Gherasim Luca, Karel Capek şi Danilo Kis, iar fantasticul delirant – prin Venedikt Erofeev („Moscova-Petuşki”) şi Mircea Cărtărescu („Travesti”). - Mihail Vakulovski


O constantă în peisajul SF bucureștean de la relansarea sa în aprilie 2009, ProspectArt este locul de congregare a autorilor, fanilor și cititorilor de SF&F.

Vineri 29 iunie a.c., ora 17.00, Centrul Calderon, str. Jean Louis Calderon nr.39, sector 2, București

Societatea Română de Science Fiction si Fantasy (SRSFF) este o asociație culturală neguvernamentala și non-profit (ONG), al cărei scop declarat este susținerea și încurajarea genurilor science fiction și fantasy din Romania.
SRSFF a fost înființată în ianuarie 2009, la inițiativa unui grup de scriitori, traducători și fani din Romania, din dorința de a promova literatura și arta SF autohtonă de calitate.

Cenaclul ProspectArt este o initiațivă a Societatii Romane de Science-Fiction și Fantasy (www.srsff.ro/), care își propune să descopere și să pregătească viitoarele generații de scriitori și teoreticieni ai mișcării SF .


 Evenimentul va avea loc la Centrul Calderon, Str. J.L. Calderon nr.39, sector 2, București

Sînt asteptați și invitați să participe la sedințele cenaclului, toti cei care se simt atrași de fenomenul SF&F, tinerii autori care doresc îndrumare si ajutor, iubitorii de SF&F, fani și profesioniști pentru ca împreuna să contribuim la renașterea și dezvoltarea acestei arte în România.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest blog este moderat. Incercati sa mentineti un limbaj civilizat si neinjurios.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.