03.12.2010

LUCEAFĂRUL DE DIMINEAȚĂ DESPRE „PANGAIA”

Luceafărul de dimineață nr. 48/2.12.2010

Pangaia” - Antologiile S.R.S.F.F,
Eagle Publishing House şi Societatea Română de Science Fiction şi Fantasy, proză fantastică



Anul acesta, Societatea Română de Science Fiction şi Fantasy, hărnicia în­truchipată în materie de evenimente cenacliere şi editoriale, continuă să susţină proiectul antologiilor proprii.
După Alte ţărmuri, antologia de succes de anul trecut, volumul de proze Pangaia, are o tematică relativ unitară: este vorba de posibila distrugere a planetei pe calea nesăbuinţelor non-ecologice. Desigur, cele şapte texe cuprinse în cele peste 250 de pagini ale culegerii au subiecte mai complexe decît cel enunţat de mine extrem de reductiv mai sus.
Cei şapte „magnifici” ai SF-ului autohton, care scriu o proză delectabilă, dar şi foarte serioasă, tulburătoare pe-alocuri, sînt Liviu Radu, Silviu Genescu, Cristian Mihail Teodorescu, George Lazăr, Costel Baboş, Ştefana Cristina Czeller, Antuza Genescu, aşadar autori din Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi Botoşani.
Prefaţa este semnată de Cristian Tamaş şi lămureşte cititorul neiniţiat şi asupra titlului: „Pangaia, denumirea dată de Alfred Wegener, în 1912, supercontinentului unic din care s-au despărţit continentele actuale, provine din greceşte, pan – gaia (întreg pământul). Pe de altă parte, Gaia semnifică în viziunea lui James Lovelock planeta vie văzută ca un sistem sau ca un organism unic, din care s-a născut noosfera”.
Avertismentul comun este limpede: aveţi grijă de Terra, că vă ia (Pan)Gaia !
Autorii, filologi, dar şi ingineri, fizicieni, chimişti, ştiu ce spun, dar, din punctul nostru de vedere, important e că o spun cu farmec
”. - Horia Gârbea

http://www.revistaluceafarul.ro/index.html?id=2811&editie=121

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest blog este moderat. Incercati sa mentineti un limbaj civilizat si neinjurios.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.