20.09.2010
PROSPECTART, VINERI 24 SEPTEMBRIE 2010, ORA 17.00, CENTRUL CALDERON
SRSFF are plăcerea să vă invite în data de vineri 24 septembrie 2010, ora 17.00 la Cenaclul ProspectArt (Centrul Calderon, str.Jean Louis Calderon nr.39, sector 1, București) :
Prezentarea integralei SF-ului românesc, „Seniorii Imaginației”, un proiect comun al SRSFF și al editurii Eagle Publishing House
Invitați sînt scriitorii :
Mircea Opriță
Gheorghe Schwartz
Mihail Grămescu
Dănuț Ungureanu
Marian Truță
editorul Mugur Cornilă
Ștefan Ghidoveanu
Invitat special : Cristian Tudor Popescu
Evenimentul va avea loc la Centrul Calderon, Str. J.L. Calderon nr.39, sector 1, Bucureşti
Autorii prezenți vor discuta despre Integrala SF-ului românesc, vor răspunde întrebărilor legate de acest proiect și vor citi din creațiile proprii.
Programul evenimentului
Cristian Tamaș, președintele Cenaclului ProspectArt :
prezentarea evenimentului și a invitaţilor (Mircea Opriță, Gheorghe Schwarz, Mihail Grămescu, Dănuț Ungureanu, Marian Truță, editorul Mugur Cornilă, Ștefan Ghidoveanu, Cristian Tudor Popescu)
Dănuț Ungureanu, Președintele SRSFF :
Integrala SF-ului românesc, „Seniorii Imaginației”, un proiect comun al SRSFF și al editurii Eagle Publishing House
Mugur Cornilă, editor Eagle Publishing House : prezentarea conceptului Integralei SF şi a primelor cinci titluri ale colecţiei, „Întîlnire cu Meduza”–Mircea Opriţă, „Efectul P”–Gheorghe Schwartz, „Lumea lui Als Ob”–Voicu Bugariu, „Phreeria”–Mihail Grămescu, „Aşteptînd în Ghermana”–Dănuţ Ungureanu
Marian Truță: Integrala SF-ului romanesc, „Seniorii Imaginatiei”, un proiect comun al SRSFF și al editurii Eagle Publishing House
Mircea Opriță : lectura unei proze din volumul „Întîlnire cu Meduza” (Integrala SF)
și va prezenta proiectul „Marea Antologie a Anticipaţiei Româneşti”
Gheorghe Schwartz : lectura unui fragment din romanul “Efectul P” (Integrala SF)
Mihail Grămescu : lectura unui fragment din romanul “Phreeria” (Integrala SF)
Dănuț Ungureanu : lectura unui fragment din romanul „Așteptînd în Ghermana” (Integrala SF)
Ștefan Ghidoveanu va prezenta proiectul antologiilor „Viitorul Aşa Cum a Fost” ce vor apărea la editura Eagle Publishing House
În cadrul întâlnirii ProspectArt din 24 septembrie de la Centrul Calderon, vor fi lansate alte două proiecte majore ale science fiction-ului românesc:
■„Marea Antologie a Anticipaţiei Româneşti” – Mircea Opriţă
■„Viitorul Aşa Cum a Fost – Ştefan Ghidoveanu
Pe scurt, este vorba despre repunerea în circuitul cultural a textelor (schiţe, povestiri, nuvele) autorilor români care au apărut în diferite publicaţii sau chiar în diferite volume sau antologii, conform unei selecţii în funcţie de anumite criterii.
Astfel, „Marea Antologie a Anticipaţiei Româneşti” va acoperi pe parcursul a mai multor volume, cele mai bune texte tematice din sefeul românesc.
„Viitorul Aşa Cum a Fost” se va ocupa de cele mai bune texte româneşti apărute din 1955 până în prezent într-o serie de publicaţii (CPŞF, Almanahul Anticipaţia, Jurnalul SF etc) indiferent de tematică.
Cele două proiecte vor face parte, structural vorbind, din „Integrala Seniorii Imaginaţiei”, ele vor fi complementare şi vor ajuta la o acoperire cât mai cuprinzătoare a literaturii science fiction din toate timpurile din România.
Din acest punct de vedere, Integrala Science Fiction poate fi privită ca un proiect deschis şi ca un efort conjugat al celor mai autorizate voci ale genului de la noi din ţară pentru realizarea unei lucrări epice fără corespondent în întreaga literatură română.
Mai multe detalii pot fi aflate chiar de la autorii celor două proiecte:
Mircea Opriţă şi Ştefan Ghidoveanu, în cadrul întâlnirii ProspectArt de vineri 24 septembrie, la Centrul Calderon.
Discuție cu participanții
Sesiune de autografe
Societatea Română de Science Fiction și Fantasy (SRSFF) este o asociație culturală neguvernamentală și non-profit (ONG), al cărei scop declarat este susținerea și încurajarea genurilor science fiction și fantasy din România.
SRSFF a fost înființată în ianuarie 2009, la initiațiva unui grup de scriitori, traducători și fani din România, din dorința de a promova literatura și arta SF autohtonă de calitate.
Cenaclul ProspectArt este o inițiativă a Societății Române de Science-Fiction și Fantasy (www.srsff.ro/), care își propune să descopere și să pregătească viitoarele generații de scriitori și teoreticieni ai mișcării SF .
Sînt așteptați și invitați să participe la ședințele cenaclului, toți cei care se simt atrași de fenomenul SF&F românesc, tinerii autori care doresc îndrumare si ajutor , iubitorii de SF&F, fani și profesionisti pentru ca împreună să contribuim la renașterea și dezvoltarea acestei arte în România.
Înfiinţat în 1986, la Casa de Cultură a sectorului 4 din Bucureşti, din iniţiativa lui Cristian Tudor Popescu, cenaclul ProspectArt a reunit o serie de nume importante ale sefeului românesc din acea vreme, dintre care amintim pe: Dănuţ Ungureanu, Mihail Grămescu, Cristian-Mihail Teodorescu, Cristian Tamaş, Marian Truţă, Cristian Lăzărescu, Mihai-Dan Pavelescu, Ștefan Ghidoveanu, Mihnea Columbeanu, Sorin Ştefănescu, Marius Ungureanu, Valerian Stoicescu, Faur Agachi, Carol Czedly, Dorin Mera, Valentin Dragu, Marius Alecu, Sorin Camner, Costi Gurgu, Alin Claudiu Gălățescu, Oswald Hörer, Maria Grigore, Cristiana Smărăndescu, Marina Nicolaev, Constandina Paligora.
Cenaclul ProspectArt a fost unul din polii activi ai sefeului românesc, prin el lansîndu-se o serie de scriitori, traducători şi critici de valoare.
Ca dovadă sunt premiile câştigate de membrii săi la Convenţiile anuale sau la diferite concursuri: Premiul pentru schiţă la Convenţia Naţională 1986 şi Premiul Uniunii Scriitorilor 1987 pentru Marian Truţă, Premiul pentru povestire 1987 pentru Cristian M. Teodorescu, pentru Premiul Special al Juriului pentru nuvelă 1986 pentru Mihnea Columbeanu, Premiul pentru Nuvelă 1986, Premiul pentru eseu 1986, pentru Cristian Tudor Popescu, Premiul congresului European de Anticipaţie (Montpellier, 1987) pentru Cristian Tudor Popescu, Premiile Helion sau Henri Coandă câştigate de Dănuţ Ungureanu, Cristian Lăzărescu, premiul pentru traducere 1987 câştigat de Mihai Dan Pavelescu, premiile obținute de Mihail Grămescu și Costi Gurgu.
Centrul Calderon, str.Jean Louis Calderon nr.39, sector 1, București
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Acest blog este moderat. Incercati sa mentineti un limbaj civilizat si neinjurios.
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.