22.08.2010

DEFINIȚIA SF-ULUI CONFORM LUI ALEX ȘTEFĂNESCU


Domnul Alex Ștefănescu, "critic şi istoric literar, prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV. Născut la 6 noiembrie 1947. Autor a 15 cărţi, dintre care a avut un mare ecou "Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000", apărută în 2005 (s-au scris despre ea 270 de articole pro şi contra, a fost răsplătită cu Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei). Emisiunea "Un metru cub de cultură" difuzată de Realitatea TV i-a adus Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004, iar altă emisiune, "Istoria literaturii române contemporane povestită de Alex. Ştefănescu" - Premiul APTR pentru emisiuni culturale pe 2008" împărtășește întregului univers, revelația avută în definirea SF-ului :

"Ce înseamnă SF ? Judecând după un "roman-eseu SF" publicat de Gr. C. Bostan, SF înseamnă sofisticat-fantasmagoric. Sau strictă-fandacsie. Sau suprimarea-firescului."

"Cartea, intitulată ”O evadare din Eterna – 1”, începe cu prezentarea astronavei hiperspaţiotemporale "Eterna - 1", care transportă mai multe personaje extraterestre, extratemporale (şi extraliterare), numite nr. 1, nr. 2, nr. 3 şi aşa mai departe, până la nr. 9. Nr. 8 este de "sex opus", dar nu se ştie cărui sex îi este opus. Între aceste personaje numerotate au loc dialoguri familiaro-ştiinţifice:
"- Ia uite, a zis cu voce înăbuşită nr. 7, acesta este sau pare a fi chiar protouniversul concentrat într-un microquasar, comprimat într-o sferă, cu toate nuanţele cromatice dintotdeauna...
- Aiurea! l-a bruscat nr. 4. Nicidecum nu poate fi o replică a Universului infinit. Probabil, vrei să zici, mai mult în sens pur teoretic, că e o sinteză a raţiunii şi energiei..."
Citind cartea cu multă răbdare, descifrăm în cele din urmă o nostalgie trăită de fiinţele hiperevoluate din viitor la "revederea" planetei Pământ din secolul douăzeci.
Autorul face, cu alte cuvinte, un elogiu al stilului nostru de viaţă de azi, plin de naturaleţe şi poezie, despre care crede că va fi regretat de urmaşii noştri (sau invidiat de supertehnicizaţii locuitori ai altor galaxii). Dar cât de greu ajunge până la noi acest mesaj naiv! Ce numeroase şi complicate sunt frazele la care recurge Gr. C. Bostan pentru a ne comunica ideea - la urma urmelor, banală - că ar trebui să ne bucurăm de ceea ce ne e dat să trăim în prezent!
Eroii săi scriu şi... versuri, sub forma unor integrame. Iată şi analiza unui asemenea hiperpoem scrie de un hiperpoet:
"Atenţiune la centrul sonor «r» ce semnifică «trecere» a timpului («ere») - veşnicul rrritual... şi mai presus de toate la «d-o-r» - raportat la toate celelalte semanteme şi chiar paradigme (dacă le puteţi găsi)."
Un hiperpoet care scrie hiperpoeme te poate face să ajungi un hipocititor."

Puteți citi inegalabila contribuție a distinsului "critic şi istoric literar, prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV, etc., etc." la adresa:
http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/versurile-unui-hiperpoet-6957052
Ceea ce nu ne spune domnia sa este că așa-zisa recenzie reprodusă mai sus este de fapt un fragment din volumul "Cum te poți rata ca scriitor. Cîteva metode sigure și 250 de cărți proaste" de... Alex Ștefănescu, volum apărut în 2009 la editura Humanitas.

Tot în "Ziarul de duminică" (suplimentul săptămînal online al Ziarului Financiar), am mai întîlnit semnătura domnului Stelian Țurlea, "Se poartă vampirii ! (I)"

Stelian Țurlea a urmat studii de filologie (1968) și filosofie (1976) la București, a fost aproape trei decenii redactor de politica externa (revista Lumea), a condus, după 1989, revistele Lumea, Zig-Zag, apoi ziarul Meridian, după care a lucrat în televiziune, ca șef al departamentului de știri al Antenei 1.
Din 1996, Steian Țurlea lucrează la Pro TV, din 2000 este și editor senior al Ziarului de duminică.
Este autorul a 10 cărți de publicistică, nouă romane, nouă carti pentru copii și două traduceri.
A îngrijit un album în trei volume despre Bucureștii in vremea lui Carol I.
A primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatura pentru copii (2003), Premiul Asociatiei Editorilor din Romania pentru literatura pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (2006), Premiul Asociatiei Scriitorilor Bucuresti (2007). A fost nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor in anul 2000, iar in 2003la Premiul Asociatiei Editorilor din Romania pentru roman.
Stelian Țurlea a scris și novelizarea fantasy, "Fire & Ice. Cronica dragonilor", o interpretare originală dupa lungmetrajul "Fire & Ice", produs de MediaPro Pictures, al carui scenariu a fost semnat de Michael Konyves și Angela Mancuso.

"Se poartă vampirii ! (I)":

"Surprinzător - sau nu - de ceva vreme cam în toată lumea a început să aibă un succes nebun genul fantasy cu vampiri.
Au apărut fel şi fel de romane, dramatizări şi filme, foarte multe de succes. Fenomenul a izbucnit şi la noi în acest an, mai multe edituri smulgându-şi drepturile de traducere.

Din fericire n-am asistat la lupte între ele pentru că, aşa cum spuneam, numărul acestor cărţi este foarte mare şi ai de unde alege.
În cea mai mare parte, cărţile respective sunt naive de-a dreptul, unele nici nu merită o minimă atenţie pentru că sunt nule din punct de vedere literar, estetic, dar nu pot fi trecute cu vederea ca fenomen de-a dreptul social: la noi şi aiurea, cititorul simte o dorinţă fierbinte de poveste în care binele să lupte cu răul, nevoia de basm - şi asta sunt cam toate, basme cu vampiri.
Nu le vom trece pe toate în revistă, dar ne vom opri în următoarele două numere asupra a trei edituri care au răspuns îndată acestei nevoi.
Încă un aspect de semnalat: absolut toate aceste cărţi apar în condiţii grafice foarte bune, în ediţii cartonate."

http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/se-poarta-vampirii-i-6957248

Alte nume cunoscute nu am mai întîlnit în "Ziarul de duminică", suplimentul care a migrat în virtual al "Ziarului financiar".
După cotidienele Ziua, Gardianul, Cotidianul, Evenimentul (plus mult alte ziare din provincie) și presa culturală este afectată de criză, de exemplu Observator Cultural care nu mai are de două numere în ediția tipărită rubrica "Fantasy și Science Fiction". Rubrica respectivă apare totuși încă în versiunea online.
Mediafax și Hotnews au scris recent despre faptul că versiunile online ale publicațiilor nu-și mai plătesc colaboratorii iar unii dintre ei au acceptat să facă muncă patriotică și să continue postările fără a fi remunerați.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest blog este moderat. Incercati sa mentineti un limbaj civilizat si neinjurios.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.