“Cred ca arta steampunk este ceva mai mult decit alama si piese de ceasornic.Reprezinta un mod de a combina trecutul si viitorul intr-un mod socant dar foarte punk.E ca si cum ai trai o viata demodata dar care se desfasoara in viitor.
Inseamna sa utilizezi gunoaiele societatii noastre tehnologice si sa le transformi in niste lucruri pline de semnificatie combinind romantismul stiintific al victorienilor cu prezentul real si viitorul imaginat."”
"Arta steampunk este un stil conceptual care in mai putin de un an a devenit extrem de popular in lume,propulsind o filosofie si un stil de viata.
Acest curent provine din subgenul science fiction cu acelasi nume,lansat incepind cu 1979,prin cartile a trei californieni,James P.Blaylock,K.W.Jeter si Tim Powers.
Astazi arta steampunk a devenit un fenomen mondial."- Art Donovan
In realitate au existat si texte proto-steampunk,precum "Fata Morgana"(1977) de William Kotzwinkle,"Black as the pit,from Pole to Pole" de Steven Utley si Howard Waldrop,"The Space Machine"(1976)de Christopher Priest,"Transformations"(1975) de John Mella, "The Warlord of the Air"(1971) de Michael Moorcock.
Steampunkul este un fenomen literar american,steampunksii sint obsedati de o macabra Londra victoriana,vazuta printr-o lentila distorsionata,ca un cosmar al inceputului industrializarii,printre halde de carbune,motoare cu abur,roti dintate si pistoane,
creuzetul lumii tehnologice si al science fictionului.
E interesant de remarcat ca David Lynch a impartasit aceasta viziune in filmul sau din 1976,"Eraserhead" si apoi in 1980 in "The Elephant Man".
Steampunkul a fost ilustrat de graficianul britanic Ian Miller si a fost anticipat deasemeni de un episod din serialul "Dr.Who : The Talons of Weng Chiang"(1977)
si de serialul TV american,"The Wild Wild West" (1965-1969) care la rindul sau a fost sursa inspiratiei filmului cu acelasi nume.
Revenind la cei trei autori californieni mentionati mai sus,trebuie sa amintim
"Morlock Night"(1979) de K.W.Jeter,"The Anubis Gates"(1983)de Tim Powers,
"Homunculus"(1986) de J.P.Blaylock,"Infernal Devices:A mad victorian fantasy"(1987)-
K.W.Jeter, "Lord Kelvin's Machine"(1992)-J.P.Blaylock si doua texte de-ale lui Tim Powers care evoca aceeasi nebunie alchimica,"On Stranger Tides"(1987) si "The Stress of her regard"(1989).
Nu este o intimplare ca inventatorii cyberpunkului,William Gibson si Bruce Sterling au publicat in 1990,"The Difference Engine",cu actiunea intr-o Londra victoriana distopica,colapsind sub impactul poluarii dar controlata de o Inteligenta Artificiala care a evoluat din masina de socotit a lui Charles Babbage.
Pentru toti acesti autori dar si pentru unii dintre artistii steampunk,Londra victoriana pare sa fie considerata un punct de rascruce in istoria umanitatii,un loc simbolic si relevant pentru science fiction.De ce anume ?
Pentru ca a fost prin definitie megalopolisul secolului XIX,orasul care a nascut industria,stiinta si tehnologia,adica lumea moderna dar in acelasi timp cazanul diavolului,unde cosmarurile pluteau desupra mizeriei si disperarii absolute.
"STEAMPUNK ART" : Muzeul de istoria stiintei,Oxford,Marea Britanie
(13 Octombrie - 21 Februarie 2010)
Aceasta expozitie marcheaza pentru prima data relevanta artei steampunk gazduita intr-un muzeu renumit(aflat in cladirea Oxford Ashmolean,cea mai veche a unui muzeu
din occident)in toata lumea academica pentru colectii de obiecte si artefacte ale istoriei stiintei.
Art Donovan,curatorul expozitiei a strins lucrarile a doisprezece artisti steampunk intreaga lume,dind publicului ocazia sa vada lucruri unice,artefacte,sculpturi,
inventii inspirate de creatiile oamenilor de stiinta victorieni si cele ale autorilor de SF.
Multe lucrari au fost create special pentru aceasta expozitie care reprezinta cea mai ambitioasa colectie de arta Steampunk din lume.
Expozanti:
Art Donovan - S.U.A.
Tom Banwell - S.U.A.
Molly "Porkshanks" Friedrich - S.U.A.
Datamancer - S.U.A.
Doctor Grymm - S.U.A.
Eric Freitas - S.U.A.
Thomas D. Willeford - S.U.A.
Jesse Newhouse - S.U.A.
Kris Kuksi - S.U.A.
Daniel Proulx- Canada
Mad Uncle Cliff- Australia
Herr Doktor - Marea Britanie
Amanda Scrivener - S.U.A.
James Richardson Brown - S.U.A.
Stephane Halleux - Belgia
Jos De Vink - Olanda
Vianney Halter - Elvetia
Haruo Suekichi - Japonia
"In designul Steampunk se utilizeaza materialele tehnologiei secolului XIX,alama,bachelita,fonta si se expun rotile dintate si conexiunile dintre materiale,
evidente in functionalitate."
"Arta Steampunk este extrem de concentrata asupra unor elemente a unor artfacte tehnologice si arhitecturale si se bazeaza pe o filosofie stricta prin care forma fizica trebuie sa fie la fel de relevanta ca functionalitatea.Este o arta contemporana rdefinind estetica si utilizarea tehnologiei moderne si creeaza un nou standard romantic pentru artele decorative si industriale."-Art Donovan
"Sigur ca arta Steampunk isi are proprii eroi,savantii,filosofii,scritorii,
inventatorii epocii victoriene:H.G. Wells,Jules Verne,Mary Shelley, Madame Curie, Tesla,Edison.Spiritul si creativitatea reprezinta un model pentru artistii steampunk care ii inteleg pentru creatorii renegati si care manifesta respectul pentru toti cei care au fost considerati "savanti nebuni" in perioada lor." - Art Donovan
"Creatiile Steampunk pot fi mecanice,sculpturi sau obiecte pur decorative.Designul poate fi utilitarist sau fantezist.Indiferent de aria de aplicare,arta Steampunk celebreaza o perioada cind s-a inventat o noua tehnologie,nu de catre corporatii monstruoase ci de catre artizani talentati si independenti." - Art Donovan
"Cea mai importanta intrebare a science fiction,"What If?" a fost extrem de importanta in crearea tehnologiilor actuale.
Arta Steampunk reimagineaza in mod creator trecutul pentru a zamisli o alternativa vizuala si o atitudine care sa reprezinte o oglinda a lumii actuale.
Sigur ca pentru noi exista o aura romantica a epocii victoriene,dar ceea ce vrem noi sa reinventam este o atitudine,una a rationalismului tehnologic si stiintific.
Si nu uitam de partea intunecata a victorianismului,din "Dr.Jeckyll si Mr.Hyde" si "Frankenstein." - Art Donovan
"Steampunkul in esenta ilustreaza dorinta de a revizita si remodela lucruri extrem de relevante ale trecutului.Nu conteaza functionalitatea sau decorativitatea designului.Cel mai important este raspunsul emotional evocat de arta."-Art Donovan
"Steampunk Art" la Hamptons Antique Galleries,Bridgehampton,U.K.,16-24 august 2008.
Curatori Art si Leslie Donovan,cu participarea artistilor 'Datamancer' Nagy, Jake Von Slatt, Bethany Peters, Sam Van Olffen, Steve Erenberg, Tatjana van Vark, Jos De Vink, I-Wei Huang (Crab Fu), Hunter Herrick, Eric Freitas, Suzanne Rachel Forbes,
Roger Wood si Art Donovan.
"Steampunk reprezinta era inovatiei individuale.Este o regindire a virstei miracolelor,noilor stiinte si impliniri tehnologice - a perioadei in care inventii extraordinare erau facute de individualitati,de oameni dedicati."- Art Donovan
"Secolul 21 va fi religios,sau nu va fi de loc" - Andre Malraux
Sau nu va fi de loc religios ! Va fi Steampunk !
Bestiale poze! Steampunkul s-a numarat printre subgenurile mele favorite din SF.Bravos!
RăspundețiȘtergere