12.07.2009

EARTH 2100 : UN SCENARIU APOCALIPTIC


Oraşele au fost abandonate iar populaţia mondială a scăzut cu 90%.
Lumea a devenit un haos climatic,mega-uraganele urmate de diluvii musonice,bîntuie la latitudinea Europei.În alte zone odinioară locuite,deşerturi sahariene ocupă ceea ce altă dată erau pământuri fertile.

Documentarul televiziunii ABC,"Earth 2100" prezentat de Bob Woodruff,ne înfăţişează următorii 91 de ani ai omenirii.
Pare science fiction ? Potrivit unor savanţi de renume,este posibil ca aceasta să fie moştenirea pe care o vor primi copiii şi nepoţii noştri.
Sîntem la un punct de cotitură iar deciziile luate astăzi vor determina dacă specia umană,aşa cum o ştim,va supravieţui sau nu.
Viitorul omenirii are mai multe creode,linii de probabilitate.
O linie este cea curentă,"business as usual".
Urmînd această creodă,în 100 de ani,suprapopularea,epuizarea resurselor şi schimbările climei vor converge într-un final apocaliptic,războaiele,foametea şi epidemiile vor decima umanitatea.

Lucy s-a născut pe 2 iunie 2009 în Miami şi încă trăieşte în 2100.
Lucy,eroina documentarului descrie,catastrofele climatice şi biologice care culminează cu o super-epidemie de gripă ("febra caspică")ce cvasi-distruge umanitatea în 2100,cînd ea,una dintre cele mai în vîrstă persoane de pe Pămînt transmite cunoşterea acumulată,nepotului ei.
"Earth 2100",un documentar (de două ore)produs şi prezentat de reţeaua americană ABC,a fost difuzat pe 2 unie 2009.Scenariul a fost scris de Josh Neufeld şi Abigail Thomas,regia îi aparţine lui Rudy Bednar.
Realizatorii documentarului şi-au propus să imagineze un scenariu catastrofic (a worst-case future)prin dezvoltarea consecinţelor schimbării climei,suprapopulării, risipei resurselor şi neintervenţei societăţii civile a globului.
Filmul este o combinaţie a predicţiilor unor savanţi,istorici,antropologi şi economişti ca Jared Diamond, Thomas Homer Dixon, Peter Gleick, James Howard Kunstler, Heidi Cullen, and Joseph Tainter.Etapele înfăţişate sînt 2015, 2030, 2050, 2085 şi 2100.Producătorul Michael Bicks declara,"înfăţişăm cel mai catastrofic scenariu posibil pentru civilizaţia umană.Nu avem pretenţia să susţinem că aşa se vor petrece lucrurile,ci dacă ghemul de ameninţări serioase la adresa planetei,va continua să crească,este posibil să existe catastrofe la scară mondială".
Nu trebuie neapărat să se întîmple în acest mod.
Creoda a doua ne înfăţişează cum va evolua viitorul nostru dacă se ia atitudine şi omenirea se pregăteşte să acţioneze în următorii 10-15 ani pentru a contracara ceea ce ne va conduce la dispariţia ca specie.
De-a lungul istoriei planetei au existat cinci extincţii în masă ale speciilor,în fiecare dintre acestea au dispărut cam jumătate din speciile existente atunci datorită vulcanismului violent,schimbările abrupte şi masive ale climei,meteoriţilor.
Sîntem acum în anticamera celei de a şasea extincţii în masă,una provocată de noi înşine.Pare fantasmagoric ?
Arheologia ne demnonstrează contrariul.
Fiecare societate care intrat în colaps a fost convinsă,că finalul este doar o iluzie.Cetăţenii imperiului roman sau membrii civilizaţiei maya erau convinşi că se poate amîna sau evita sfîrşitul.
Creşterea prea rapidă a populaţiei,epuizarea resurselor,au condus la foamete şi războaie iar epidemiile şi seceta au dat lovitura fatală.Civilizaţii întregi s-au prăbuşit incapabile să lupte pe mai multe fronturi cu evenimente simultane.
Cu toate acestea,v-aţi întrebat vreodată de ce după optimismul anilor 50-70 a fost înlocuit de un catastrofism apocaliptic ?
De ce ştiinţa şi tehnologia par că nu mai oferă soluţii şi răspunsuri şi sînt înlocuite de angoasă,defetism,debusolare,lipsă de orizont şi imaginaţie ?
De ce din anii 80 ai secolului trecut,omenirea este permanent ţinută în stare de alertă mentală,pedalîndu-se aproape exclusiv pe scenarii şi imagini de coşmar ?

The Future: It's Nearer Than We Think

UPDATE Ce părere vă face acest filmuleţ? http://www.happyfish.ro/lumea_lui_hancu/oscar_nobel_si_multi_bani/
Poate vă schimbaţi opinia.

5 comentarii:

  1. Să intervin eu:
    Dacă aţi citit ceeea ce a postat Cristi, să vă propun şi eu un scenariu - cel al hranei.
    Există o creştere puternică a consumului de cereale şi, respectiv, a consumului de carne. Şi, coroborat, creşterea populaţiei. În 2050 circa 9,5 miliarde. Cu 3 miliarde mai mulţi oameni decât astăzi. Ceea ce va cere mai multe cereale. De ce?
    Animalele sunt hrănite cu cereale, în special porumb. Rezervele de combustibili fosili se diminuează şi foarte multe din cerealele recoltate sunt folosite pentru producerea de etanol. 30% din cantitatea de cereale recoltate în SUA - grânarul lumii - sunt folosite la producerea de etanol.
    Problema care se pune este: vom reuşi să creştem cantitatea de cereale produsă? Dacă vom menţine consumul de carne actual, ca şi tendinţele de pe piaţa combustibililor, în 2050 nu vor mai putea să fie hrăniţi cu cereale decât 2,5 miliarde de oameni. Probabil că se vor produce mai multe cereale. Dar, pentru că şi aici există un dar, cultivarea ajutată de îngrăşăminte chimice a deteriorat calitatea terenurilor agricole, care cer din ce în ce mai multe îngrăşăminte pentru a menţine productivitatea. Problema este că orice creştere suplimentară de producţie nu va fi egală cu numărul de oameni care se v-a adăuga numărului actual al populaţiei.
    Astăzi există circa 1 miliard de oameni subnutriţi, eufemistic vorbind. Dar mâine? Cum vi se pare?

    RăspundețiȘtergere
  2. Cam sumbru dar adevarat! Poate vom reusi sa gasim-inventam o sursa de energie care sa scoata din uz combustibili fosili! Incurcate sunt caile domnului!

    RăspundețiȘtergere
  3. Dragul meu, am găsit, etanolul din cereale, ce spun eu mai sus?

    RăspundețiȘtergere
  4. Pe Descopery e un serial despre sursele alternative de energie (Green Earth sau asa ceva, nu mai stiu acum). Te-apuca depresia cand il vezi - toate ar fi OK doar pentru comunitati rurale mici.

    "De ce din anii 80 ai secolului trecut,omenirea este permanent ţinută în stare de alertă mentală,pedalîndu-se aproape exclusiv pe scenarii şi imagini de coşmar ?"

    Pentru ca harciogii anxiosi sunt manipulati/condusi usor?

    RăspundețiȘtergere
  5. "v-aţi întrebat vreodată de ce ... optimismul anilor 50-70 a fost înlocuit de un catastrofism apocaliptic?"

    eu n-as zice ca-i chiar asa. de fapt, oamenii isi cam vad de treaba. lasa scenariile horror artistilor - le degusta, evident, dar nu-s mai pesimisti ca inainte.

    sintem mai rezilienti decit parem. :)

    RăspundețiȘtergere

Acest blog este moderat. Incercati sa mentineti un limbaj civilizat si neinjurios.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.