24.05.2009
SPECTACOLUL RADIOFONIC "PLANETA MEDIOCRILOR"
Cu mare întîrziere aflăm datorită "intensei promovări"că Teatrul Naţional Radiofonic
şi Muzeul Naţional al Literaturii Romane au organizat audiţia cu public a spectacolului radiofonic PLANETA MEDIOCRILOR,vineri,19 decembrie 2008, ora 18.00, în Cafeneaua „La Muzeu”(Muzeul Naţional al Literaturii Române) din Bulevardul Dacia nr 12.
Audiţia s-a desfăşurat în prezenţa autorului Ioan Grosan, a interpreţilor şi a echipei de realizatori. Ideea regizorului de a-l aduce în rolul Povestitorului pe Ioan Groşan crează un adevărat spectacol document
În distribuţie,alături de autor:Horaţiu Malaele, Valentin Teodosiu, George Mihăiţă,
Valentin Uritescu, Magda Catone, Dan Tudor, Ionuţ Chivu
Adaptare radiofonică de Silvia Cusursuz şi Mircea Zăvoianu.
Regia de studio: Janina Dicu.
Muzica originală şi regia muzicală: George Marcu.
Regia tehnică: Mihnea Chelaru.
Producător – Vasile Manta
Regia artistică semnată de Attila Vizauer.
Spectacolul radiofonic PLANETA MEDIOCRILOR, a fost realizat dupa micro-romanul SF (care are ca punct de pornire textele ştiinţifico-fantastice publicate de autorul IOAN GROŞAN timp de mai multi ani în revista "Ştiinţă şi Tehnică", înainte de 1989, reunite în microromanul "Planeta Mediocrilor,1991").
"În Planeta mediocrilor,1991 subiecţii anticipaţiei sînt astronauţii Ion Aciobăniţei,comandant şi Vasile Amărăşteanu,pilot radio-telegrafist,decolaţi pentru o misiune de patrulare cu astronava Romroyce,căreia acul direcţiometrului i-a rămas înţepenit la indicativul "Tot înainte".Transpuse într-un mediu neaoş românesc,clişeele SF dezvoltă un comic de situaţie irezistibil.Aluzia politică e inteligentă şi permanentă.În dialoguri autorul e spumos,caricatura apare infuzată de germenii unei amuzante complicităţi afective.Supuse tratamentului ludic,eternele şi fascinantele malformaţii,anchiloze şi scleroze ale societăţii româneşti sunt tratate cu vitriolul anticipaţiei.
Spectacolul e un delir umoristic reconfortant." - Mircea Opriţă - "Anticipaţia românească"
Demonul umorului i-a prilejuit scriitorului realizarea unor personaje şi situaţii hilare prezente într-o societate pe care am trăit-o la cote maxime. Multe „şopîrle”au putut să scape,şerpuind printre rînduri, datorită inteligenţei, talentului narativ şi puterii de observaţie focalizate într-un timp istoric determinat. Gradarea ironiei este marele atuu al unui narator fictiv care amestecă toate personajele, fie piloţi umani, fie roboţi într-un malaxor al istoriei. O avalanşă de proiecţii burleşti explodează într-un imens hohot de rîs interior.
Spectacolul radiofonic PLANETA MEDIOCRILOR se recomandă ca un spectacol document avîndu-l protagonist chiar pe creatorul mediocrilor şi extramediocrilor, scriitorul IOAN GROŞAN.
Înregistrarea scenariului radiofonic este accesabilă pe site-ul TRILULILU :
http://www.trilulilu.ro/fireste/85c1e132699d1d
"Parodist tenace şi ironist pe o amplă gamă de nuanţe,a scris nu mai puţin de 50 de episoade publicate pe parcursul mai multor ani în foileton revuistic,din lucrarea intitulată pompos Epopeea Spaţială 2084."-Mircea Opriţă,"Anticipaţia românească".
„- Ce concediu? - întrebă Felix S 23.
- Cum ce concediu?! - făcu Getta 2. Concediu! Nu ştiţi ce-nseamnă concediu?
Cei trei roboţi se uitară unul la altul.
- Nu - răspunse Felix S 23, în numele său şi al tovarăşilor săi.
- Nu ştiţi ce-nseamnă concediu?! - zise uimită Getta 2. Păi voi pe ce lume trăiţi?
- Pe Terra! - răspunse cu mîndrie în glas comandantul Felix S 23.
- Terra? Asta unde vine?
- Lîngă Jupiter. S-a ţinut un simpozion acolo anul trecut.
- Aaa, de unde aducem noi bitum! - se lămuri Getta 2.Şi zici ca voi n-aveţi
concediu?
- Nu - răspunse prudent Felix S 23. Ce este acela?
- Este o perioadă de timp în care cei care muncesc au dreptul să se odihnească, iar cei care se odihnesc au dreptul să munceasca după cum îi taie capul - le explică Getta 2.
- Sa te odihnesti?! - se mira Felix S 23. De ce sa te odihnesti?
- Dar ce, voi munciti tot timpul? - ii intreba Getta 2.
- Bineinteles! - raspunse Felix S 23.
- Si daca va stricati, ce faceti?
- Raportam, ne reparam si inapoi la treaba.
- Si daca va stricati de tot?
-Nu exista asa ceva!Hai sa zicem ca-mi sare o lampa, mi se arde un circuit sau in cel mai rau caz mi se rupe-n paispe vreun cablu de transmisie; le inlocuiesc si gata! Pentru ca trebuie sa stii, domnisoara, noi suntem programati in doua sisteme: sistem Fortran in mod normal si sistem Cobol in caz de boala. Asa ca n-ai de ce sa te odihnesti: munca l-a transformat pe animal in om si tot ea l-a ajutat sa ajunga robot. (...)
- Interesant la voi pe Terra - spuse Getta 2 dusa pe ganduri. Si de functionat, cum functionati?
- In retea - raspunse comandantul Felix S 23. Ne punem in priza si ne incarcam cu ratia permisa.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Acest blog este moderat. Incercati sa mentineti un limbaj civilizat si neinjurios.
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.