16.05.2009

„POIMÂINE ALALTĂIERI” – O PIESĂ SF LA TEATRUL MIC


CÎND PORCUL E O SPECIE PROTEJATĂ !
Ar putea fi o vreme în care ceea ce se numea odată America sau România sau Germania nu vor mai exista.Ar putea veni un timp cînd cînd oamenii vor fi conectaţi direct la calculator iar corporaţiile (căci nu vor mai exista state şi guverne)nu vor avea de ce să se teamă de lipsa de loialitate a angajaţilor sau de nemulţumirile lor.Ar putea fi o vreme cînd femeile ar putea să-şi continue cariera şi la 70 sau 100 de ani şi să fie date în grija unui copil de 4 ani.Ar putea fi o vreme cînd "Armata Plămânilor Verzi" îi va urmări şi ucide pe fumători.Ar putea veni un timp cînd asociaţiile de protecţie a animalelor vor fi inutile pentru că toată omenirea va fi vegetariană,porcul o specie protejată şi chiar reţetele după care se gătea carnea vor fi demult uitate.
Piesa Gianinei Cărbunariu,dramaturgul-regizor cu o uluitoare putere de disecţie a României profund problematice, pleacă de la mesajele fals-optimiste cu care sîntem bombardaţi zilnic ajungînd la crearea unui posibil viitor.
În spectacol sunt patru scheciuri,care nu au o legătură directă unul cu altul,în care autoarea ne înfăţişează patru ipostaze ale viitorului.
Cu mult umor,fără discursuri moralizatoare,Gianina Cărbunariu reuşeşte să creeze un spectacol diferit de restul montărilor din peisajul teatral actual.O abordare stranie,o atmosferă stranie,o piesă care trebuie neapărat văzută.
"Ideea de bază a spectacolului a fost un exerciţiu de imaginaţie: ce se va întâmpla cu noi în 20, 30, 50 de ani şi în ce măsură ceea ce facem acum va avea un efect mai târziu? Toate lucrurile pe care noi le-am plasat într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat, mai mult sau mai puţin posibil îşi au punctul de pornire în fapte reale pe care le-am observat fiecare dintre noi, în dilemele pe care trăim chiar în acest moment. În plus, viitorul imaginat nu e unul singur, pentru că fiecare scenă propune o posibilitate, o perspectivă, care poate fi complementară sau contradictorie în raport cu celelalte scene. "Distanţa" pe care am dorit să ne-o luăm prin raportarea la prezent ca şi cum ar fi trecut am considerat-o ca fiind o sursă bună pentru lărgirea spaţiului lăsat liber creativităţii. Această distanţare a intenţionat şi posibilitatea unei raportări ironice şi patetice în acelaşi timp. Interdicţiile, modele, fobiile, obiectele care fac parte din viaţa noastră obişnuită, senzaţiile pe care le trăim, deciziile pe care le luăm - toate aceste lucruri pe care le luăm drept normale şi abia dacă mai avem timp să ne uităm la ele îndeaproape, au fost materialul de bază al întregului proces.Un spectacol în care unele din lucrurile care există deja la acest moment sînt fie exagerate, supradimensionate fie duse atât de departe cât ne-a permis nouă imaginaţia. Tocmai pentru a putea fi de fapt privite mai bine." - Gianina Cărbunariu

"poimâine alaltăieri" – o dramă SF,autor şi regizor: Gianina
Cărbunariu

prezentată de: TEATRUL MIC,Bucureşti(Str.Constantin Mille nr.16,tel.021 314 70 81)
Cu:
Mădălina Ghiţescu
Paula Gherghe
Carmen Florescu
Rolando Matsangos
Virgil Aioanei
Mişcare scenică: Carmen Coţofană
Scenografie: Andu Dumitrescu, Andrei Dinu
Costume: Andrei Dinu

Gianina Cărbunariu (născută în 1977 la Piatra Neamţ,absolventă în 2000 a Facultăţii
De Litere, sectia Româna – Franceza(Universitatea Bucureşti) şi a Facultăţii de Teatru, secţia Regie teatru (Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale,Bucureşti)este revelaţia noii dramaturgii româneşti prin piesele sale,
"mady-baby.edu", "Future","Kebab","poimâine alaltăieri".
Dramaturgia Gianinei Cărbunariu e un laborator de cercetare a cotidianului românesc sfîşiat între stagnare şi tăvălugul job-urilor alienante. Cărbunariu e vocea unei Românii care bîjbîie somnambulic, conectată la panoul devălmăşiei frumos ambalate.
„Prin fiecare piesa pe care o scrie si o monteaza, vorbeste deschis despre realitatea imediata, incercarile tinerilor de a se adapta rigorilor impuse de societatea contemporana si conflictele inerente care decurg de aici. Spectacolul "Stop the Tempo!", expresie a derutei si revoltei generatiei tinere fata de haosul din Romania, a facut inconjurul Europei si s-a bucurat pretutindeni de aprecierea criticilor si a publicului, care s-a identificat cu personajele, indiferent de mediul cultural din care provine. Are numeroase proiecte in desfasurare, anul acesta fiind programata in Franta premiera piesei "mady-baby.edu", scrisa si regizata de ea. Gianina Carbunariu este o tînără regizoare care, cu siguranta, mai are inca foarte multe de spus în dramaturgie şi în regia de teatru”

Un comentariu:

Acest blog este moderat. Incercati sa mentineti un limbaj civilizat si neinjurios.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.