24.02.2009

UN CLASIC SF CELEBRAT PRIN DEDICAREA UNEI ZILE,MEMORIEI SALE


William Fitzgerald Jenkins(16 iunie 1896,Norfolk, Virginia- 8 iunie,1975,Gloucester, Virginia,S.U.A.)sau Will F.Jenkins sau "Murray Leinster",
pseudonimul folosit pentru operele sale SF,este celebrat de Congresul statului Virginia,S.U.A.prin dedicarea zilei de 27 iunie 2009,memoriei sale.
http://www.richmondsunlight.com/bill/2009/hj755/fulltext/

The Will F.Jenkins Day a fost dedicata unui autor,numit si "The Dean of Science Fiction","pentru recunoaşterea geniului autorului şi numeroaselor sale realizări literare".

Prima povestire SF,a publicat-o in revista "Argosy" in 1919 si se numea "The Runaway Skyscraper".Această povestire a fost republicată în ediţia din iunie 1926 a revistei lui Hugo Gernsback,"Amazing Stories".
În perioada anilor treizeci ai secolului trecut,a publicat mai multe povestiri şi foiletoane SF.
A continuat să scrie pînă în 1974,cu an înaintea morţii.

Povestirile sale, "First Contact"-1945, "Doomsday Deferred"-1949,"The Lonely Planet"-1949, "If you was a Moklin"-1951, "Exploration Team"-1956 (Premiul Hugo pentru cea mai buna nuveleta) ramîn texte clasice ale genului.

Premiul SIDEWISE(cele mai bune lucrări despre ucronii şi universuri paralele)a fost denumit în acest fel după povestirea lui Murray Leinster,"Sidewise in Time"-apărută în ediţia din iunie 1934 a revistei "Astounding Stories".
Murray Leinster este creditat a fi inventatorul în science fiction-ul american a conceptului de "alternate worlds"(lumi paralele)prin această povestire.
href="https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg_kVKcR2bad8-FeFBAYyfZlvdaXGsigOIsRf1mYFomgD3xcXjPXw-lHE3kaFyp2jao2WNNToizUQRKsEnwCxWHUnwYUznYkCMNUvEVaHPKiFvNzHx2we4-IW16w8wHdo1JZjx45SY8WEs/s1600-h/Leinster_Sidewise+in+time.jpg">

În Europa,Herbert George Wells,în nuvela sa "Oameni ca zeii",1923,postulase existenţa universurilor paralele cu 11 ani înaintea lui Murray Leinster.

În nuvela sa din 1946,"First Contact" apare pentru prima dată în science fiction,conceptul de "translator universal".
În 1946 în povestirea "A Logic Named Joe" apare una dintre primele descrieri ale unui calculator personal (personal computer),numit "logic" şi în aceeaşi povestire,Murray Leinster descrie internetul,imaginîndu-şi calculatoare în fiecare locuinţă,calculatoare conectate la un sistem de servere,pentru a "oferi comunicare,entertainment,acces la sisteme de date şi comerţ".Unul dintre personaje exclamă, "The logics are civilisation".

Murray Leinster a scris mai bine de 1500 de povestiri şi articole,14 scenarii de film,sute de scenarii radiofonice şi de televiziune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest blog este moderat. Incercati sa mentineti un limbaj civilizat si neinjurios.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.