26.01.2009

ENCYCLOPEDIA BRITANNICA ONLINE !


Enciclopedia Britannica se lansează online, apelând numai la experţi şi cititori avizaţi care vor scrie materiale şi vor dezvolta anumite subiecte, fără a urma însă modelul Wikipedia, care permite tuturor internauţilor să contribuie la baza sa de informaţii
Conform proiectului pentru versiunea online a Enciclopediei Britannica, cei care vor contribui cu materiale vor fi recompensaţi şi ajutaţi să îşi promoveze articolul în care îşi prezintă viziunea asupra unui anumit subiect.
Responsabilii proiectului au făcut cunoscut faptul că varianta online a Britannica nu va urma modelul Wikipedia, care permite unui număr mare de persoane să contribuie la realizarea conţinuturilor sale, ci preferă să facă o selecţie a colaboratorilor care vor redacta materialele din cadrul enciclopediei.
"Nu vom abdica de la responsabilităţile nostre de publisheri «îngropându-le» sub acest fenomen la modă în prezent numit «înţelepciunea mulţimilor»", a precizat Jorge Cauz, preşedinte al Enciclopediei Britannica.
"Credem că modul de elaborare şi documentare al materialelor este un proces colaborativ, dar nu şi democratic", a adăugat el.
Articolele create de experţi vor fi marcate cu ştampila "Britannica Checked", pentru a se distinge de cele create de utilizatori selectaţi să contribuie la conţinutul enciclopediei.Recent, Britannica a lansat o versiune beta, care se va transforma în site-ul oficial Britannica Online. Demersurile de deschidere către public ale Enciclopedia Britannica includ şi un redesign al paginii web şi implementarea de instrumente web pe care vizitatorii să le poată utiliza pentru a-şi realiza materialele.
Bun şi peste 20 de ani,o va mai citi cineva ?
Conform studiului organizaţiei ChildWise din Marea Britanie,intitulat "Internetul anulează cărţile",copiii şi adolescenţii (un eşantion de 1800 între 5 şi 16 ani) petrec zilnic în medie 2,7 la televizor,1,5 ore pe internet, 1,3 ore cu jocuri video şi pentru teme cam 30 de minute.
Viitorul sună bine,generaţia Mockinbird va utiliza vocabularul de 30 de cuvinte (cei supradotaţi),ceilalţi se pot descurca bine mersi cu echivalentele internaţionale ale sintagmelor
"mişto","naşpa","super" şi cîteva onomatopee.
Şi vorba lui Mihai Dan Pavelescu,cînd vor vedea o carte de colorat cu text de tipul "Dorel bea o bere.Berea frate cu românul",vor exclama "da ce e cu mîzgălelile alea dintre poze ?".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Acest blog este moderat. Incercati sa mentineti un limbaj civilizat si neinjurios.

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.