Cu toate ca intr-un blog cultural politica vine ca nuca-n perete eu nu ma pot abtine. Multumita prietenei Roxana Iordache va postez un link spre cunosterea candidatului nost' de veni din cartierul bucurestean Oradea: Vasile Blaga, sector 7, colt cu Mircea Voda: http://mariusmina.blogspot.com/2008/04/vasile-blaga-un-candidat-fara-numar-la.html
Sper sa va placa. Si poate creste si traficul.
Am uitat sa va dezvalui ca vremea in care existau 8 sectoare in Bucuresti a disparut demult, prin 1978 parca.
30.04.2008
29.04.2008
EVANGHELIA DUPĂ JIMMY
La editura Humanitas,în colecţia "Raftul Denisei",
EVANGHELIA DUPĂ JIMMY
de
Didier van Cauwelaert
Scriitor distins cu Premiul Goncourt in 1994.
ISBN 978-973-689-228-8
traducere de Daniel Nicolescu
2008, editia I
ormat :13x20 cm
344 pagini , preţ=33RON (29,70RON on-line)
"Suntem în anul 2026. Jimmy Wood, îngrijitor de piscine din Connecticut, ar putea fi "fiul" Fiului Omului. Experimentul genetic a fost comandat de preşedintele Americii."
28.04.2008
Premiile Nebula
Pe 26 aprilie, la Omni Austin Hotel Downtown in Austin, Texas, s-au anuntat castigatorii premiilor Nebula pe 2007, premii acordate de Asociatia Scriitorilor de SF si Fantasy din America. Anul acesta premiile s-au acordat:
Pentru roman: The Yiddish Policemen's Union de Michael Chabon: http://browseinside.harpercollins.com/index.aspx?isbn13=9780007149827
Puteti citi acest roman si aici:
Browse Inside this book Get this for your site |
Pentru nuvela: "Fountain of Age" de Nancy Kress: http://www.asimovs.com/_issue_0805/fountain.shtml
Pentru nuveleta: "The Merchant and the Alchemist's Gate" de Ted Chiang: http://www.sfsite.com/fsf/fiction/tc01.htm
Pentru povestire: "Always" de Karen Joy Fowler: http://www.asimovs.com/_issue_0801/PBAlways.shtml
Scenariu: Pan's Labyrinth de Guillermo del Toro
Premiul Grand Master Damon Knight: Michael Moorcock
Premiul Andre Norton pentru literatura SF si fantasy pentru tineret: Harry Potter and the Deathly Hallows de J. K. Rowling
Alte fotografii de la ceremonie gasiti aici: http://www.midamericon.org/photoarchive/08nebs00.htm
26.04.2008
Sci-Fi Magazin nr.8
A apărut numărul opt al mensualului Sci-Fi Magazin.
Din cuprins :
Orson Scott Card- "Recuperare"
Vernor Vinge - "Monştri pentru software"
Ken MacLeod- "Oamenii autostrăzii"
Mark A.Rayner - "Dincolo de linia orizontului "
Allen Steele - "Numărând zilele "
Tom Gerencer - "Xenoformarea Pământului "
William Meikle- "Violare de cod"
Editura Bastion,Timişoara
În colecţia "INSOLIT" a editurii timişorene,a apărut romanul "Flatland : A Romance of Many Dimensions" de Edwin A. Abbot, un text clasic al SF-ului,datînd din 1884.
În pregătire,volume de Dănuţ Ungureanu, Ovidiu Pecican, Lucian Merişca, Lucian-Vasile Szabo,Constantin Cozmiuc, Silviu Genescu, o culegere de texte de autori timişoreni şi o antologie Nebula.
În pregătire,volume de Dănuţ Ungureanu, Ovidiu Pecican, Lucian Merişca, Lucian-Vasile Szabo,Constantin Cozmiuc, Silviu Genescu, o culegere de texte de autori timişoreni şi o antologie Nebula.
Editura Bastion
La Timisoara neobositul Cornel Secu lanseaza o noua editura, Editura Bastion. Pentru inceput se vor publica volumele:
Vremea Renuntarii - Marian Truta
Toate aceste poveşti nu au pretenţia că urmăresc un anume scop sau o anume unitate a scriiturii. Dacă există cineva capabil să descopere aşa ceva nu poate decât să primească felicitările autorului.
Unele texte au fost scrise dintr-o suflare, altele au stat şi au aşteptat ani buni până să răsară. Acest lucru este o dovadă a faptului că există un timp anume pentru fiecare, dar nu este vreme pentru toate.
Câteva dintre titluri au fost apreciate şi premiate. Altele au fost ignorate sau chiar înjurate. Aşadar, oricine este liber să dea cu pietre sau să aplaude. Autorul va fi atent şi va aprecia oricare dintre gesturi.
Uneori limbajul poate fi considerat prea dur. Alteori prea blând. Important este să fie înţeles, crede autorul." - citat de pe Blogul lui Kvala.
SF Unu - Cristian Teodorescu
Lansarea celor 2 volume va avea loc pe 05.05.2008, la ora 17:00, la Casa Oamenilor de Stiinta, din Pta Lahovary(fosta Cosmonautilor), din Bucuresti.
24.04.2008
19.04.2008
LA EDITURA RAO
Dragonul renascut (vol.3 din seria Roata Timpului) de Robert Jordan
O lume a Luminii si a Umbrelor unde Binele si Raul se razboiesc dintotdeauna. Aceasta e lumea din „Roata Timpului“, cea mai mare opera fantasy a zilelor noastre.Ultima Batalie se apropie. Pe masura ce Roata Timpului se invarteste, noi dusmani ies la iveala. Ajah Neagra, tainuita multa vreme de trufia si nechibzuinta femeilor Aes Sedai, lucreaza neincetat impotriva Luminii. Si mai grav inca, visele si semnele profetice anunta ca Ratacitii, cei mai devotati si puternici slujitori ai Umbrei, umbla din nou liberi prin lume. Tronurile se clatina, zidurile se prabusesc. Panza se invartejeste imprejurul celor trei ta’veren dintre care unul, Rand al’Thor, inca se lupta sub povara destinului, incercand zadarnic sa-si nege adeva- ratele origini. Dar in Stanca din Tear, Callandor, Sabia care nu poate fi atinsa, simbol al Puterii, asteapta bratul Dragonului Renascut, cel care, asa cum spun Profetiile, va aduce lumii o noua frangere si o noua mantuire.
13.04.2008
LA EDITURA POLIROM
LA EDITURA POLIROM
11.04.2008
I AM LEGEND - RICHARD MATHESON
"I Am Legend" (1954) în româneşte !
Romanul lui Richard Matheson,aparut în 1954,apare la editura RAO,
traducerea lui Florin Mircea Tudor,cu titlul "Sunt o legendă".
Colecţia : Ficţiune
ISBN: 978 973 103 622 9
Nr pagini: 384
Format: Buzunar
Apariţie: aprilie 2008
Preţ on-line :24,99RON
Editura RAO A publicat romanul lui Matheson folosind drept coperta o imagine din filmul I Am Legend, in regia lui Francis lawrence si aparut pe ecrane in anul 2007 la Warner Bros. Din pacate acest film reprezinta o proasta reclama pentru carte. Exista alte doua variante filmice ale acestui roman, realizari cinematografice ce ar putea fi mentionate ca superioare calitativ acetei ultime incercari.
Prima ecranizare se datoreaza lui Sidney Salkow, il are in rol principal pe Vincent Price si a aparut in anul 1964. A doua ecranizare, regizata de Boris Sagal in anul 1971, are in fruntea distributiei pe Charlton Heston. Ambii actori, atat Vincent Price cat si Charlton Heston, il surclaseaza pe Will Smith, cu un plus pentru marele Heston. Aceste doua filme fac pentru a n-a oara dovada ca in prezent efectele speciale ar vrea sa inlocuiasca povestea. Oare o fi suficient? Vedeti-le si pe ele si spuneti singuri daca da. Pentru mine nu este suficient.
NAUTILUS (revista on-line) NR.3 - APRILIE 2008
Nautilus no.3 (revista on-line)– Aprilie 2008
SUMAR:
EDITORIAL de Michael Haulică -Premiile RomCon. De ce?
POVESTIRI
Iulian Iamandi - Trei în Iad (DEBUT)
Roxana Brînceanu - Flori de plastic
Reggie Oliver - Printre morminte
Cătălin Maxim - Jucării
RECENZII
Liviu Radu - Un Roman foarte cinematografic (Camuflaj, de Joe Haldeman)Liviu Radu – Călătoria în timp, boală grea (Soţia călătorului în timp, de Audrey Niffengger)
Dan Rădulescu – Un regal (Blestemul Chalionului, de Lois McMaster Bujold)
FILM
Dan Rădulescu – Star Trek, reînvierea unui uriaş
DICŢIONAR SF de Aurel Cărăşel : Ion Hobana
OUTSIDER de Horia Nicola Ursu : Locus la 40 de ani
OUTSIDER de Horia Nicola Ursu : Locus la 40 de ani
08.04.2008
A murit Charlton Heston
Sambata, 5 aprilie 2008, la varsta de 84 de ani, s-a stins Charlton Heston, un mare actor, un om controversat.
Cine a vazut El Cid, Ben-Hur, Maiorul Dundee, Agonie si Extaz, Planeta Maimutelor, Soylent Green sau The Ten Commandments(1956), stie ce actor important a murit duminica. Castigator al Premiului Oscar pentru rolul Judah Ben-Hur din filmul Ben-Hur.
Intre 1950 si 1960 a fost unul dintre putinii actori care au vorbit deschis impotriva rasismului si a fost un suporter activ al Miscarii pentru Drepturi Civile(Civil Rights Movement). Ca opinii politice era liberal-democrat. A participat la campaniile pentru alegerile prezidentiale din 1956(pentru candidatul democrat Adlai Stevenson) si 1960 (pentru candidatul democrat John F. Kennedy). In timpul miscarilor pentru drepturi civile l-a insotit pe Martin Luther King atunci cand acesta a tinut cateva dintre cele mai importante discursuri in 1963. Dupa asasinarea senatorului Robert F. Kennedy, impreuna cu actorii Gregory Peck, Kirk Douglas si James Stewart a cerut suport pentru Legea de control a armelor, pe care decisese s-o promulge presedintele Johnson in 1968. A militat impotriva razboiului din Vietnam.
Din 1980 si-a schimbat afilierea politica, devenind conservator. A devenit sustinatorul ideii ca fiecare american sa aiba o arma, a sustinut campaniile prezidentiale ale lui Ronald Reagan, John W. Bush si John W. Bush JR.. A fost impotriva atitudinii de corectitudine politica. Intre 1998 si 2003 a fost presedintele National Rifle Association. L-am vazut, in aceasta postura, in documentarul din 2002 Bowling for Columbine, al lui Michael Moore.
Dupa decesul sau, familia Heston a dat publicitatii urmatorul comunicat:
"Charlton Heston was seen by the world as larger than life. He was known for his chiselled jaw, broad shoulders and resonating voice, and, of course, for the roles he played. No one could ask for a fuller life than his. No man could have given more to his family, to his profession and to his country."
Sotia fostului presedinte Ronald Reagan, Nancy Reagan a spus:
"I will never forget Chuck as a hero on the big screen in the roles he played, but more importantly I considered him a hero in life for the many times that he stepped up to support Ronnie [Ronald Reagan] in whatever he was doing."
In incheiere v-as ruga, inainte sa revedeti Bowling for Columbine si sa-l priviti ca pe un monstru sa incercati sa revedeti El Cid.
Cine a vazut El Cid, Ben-Hur, Maiorul Dundee, Agonie si Extaz, Planeta Maimutelor, Soylent Green sau The Ten Commandments(1956), stie ce actor important a murit duminica. Castigator al Premiului Oscar pentru rolul Judah Ben-Hur din filmul Ben-Hur.
Intre 1950 si 1960 a fost unul dintre putinii actori care au vorbit deschis impotriva rasismului si a fost un suporter activ al Miscarii pentru Drepturi Civile(Civil Rights Movement). Ca opinii politice era liberal-democrat. A participat la campaniile pentru alegerile prezidentiale din 1956(pentru candidatul democrat Adlai Stevenson) si 1960 (pentru candidatul democrat John F. Kennedy). In timpul miscarilor pentru drepturi civile l-a insotit pe Martin Luther King atunci cand acesta a tinut cateva dintre cele mai importante discursuri in 1963. Dupa asasinarea senatorului Robert F. Kennedy, impreuna cu actorii Gregory Peck, Kirk Douglas si James Stewart a cerut suport pentru Legea de control a armelor, pe care decisese s-o promulge presedintele Johnson in 1968. A militat impotriva razboiului din Vietnam.
Din 1980 si-a schimbat afilierea politica, devenind conservator. A devenit sustinatorul ideii ca fiecare american sa aiba o arma, a sustinut campaniile prezidentiale ale lui Ronald Reagan, John W. Bush si John W. Bush JR.. A fost impotriva atitudinii de corectitudine politica. Intre 1998 si 2003 a fost presedintele National Rifle Association. L-am vazut, in aceasta postura, in documentarul din 2002 Bowling for Columbine, al lui Michael Moore.
Dupa decesul sau, familia Heston a dat publicitatii urmatorul comunicat:
"Charlton Heston was seen by the world as larger than life. He was known for his chiselled jaw, broad shoulders and resonating voice, and, of course, for the roles he played. No one could ask for a fuller life than his. No man could have given more to his family, to his profession and to his country."
Sotia fostului presedinte Ronald Reagan, Nancy Reagan a spus:
"I will never forget Chuck as a hero on the big screen in the roles he played, but more importantly I considered him a hero in life for the many times that he stepped up to support Ronnie [Ronald Reagan] in whatever he was doing."
In incheiere v-as ruga, inainte sa revedeti Bowling for Columbine si sa-l priviti ca pe un monstru sa incercati sa revedeti El Cid.
04.04.2008
UCRONII LA EDITURA HUMANITAS
« Şi dacă...? »
Cei mai faimoşi istorici din lume îşi imaginează ce s-ar fi putut întâmpla.
seria istorie
SBN 978-973-50-1598-5
traducere de Bianca Fogarasi
2008,ediţia I, format 13x20 cm
"Ucronie"="termen întrebuinţat pentru prima oară de filosoful francez Charles
Renouvier (1815 - 1903),într-o operă de ficţiune istorică,apărută în anul 1857 şi
republicată în 1876 sub titlul Uchronie (l'Utopie dans l'Histoire),
Esquisse apocriphe du developpment de la civilisation europeene tel
qu'il n'a pas ete, tel qu'il aurait pu etre.
Renouvier înţelegea prin ucronie,utopia sau ficţiunea istorică a unei epoci trecute.În cazul acesta,elementul optativ,dorinţa introdusă în schema istoriei
schimbă într-atît faţa evenimentelor,încît ceea ce rezultă ţine de specificul universului paralel.
Ucronia descrie o alternativă imaginară a istoriei,introducînd în mecanismele determinismului istoric factorul subiectiv al dorinţei sau angoasei.
Cunoscută este şi colecţia de eseuri ucronice apărută în 1931 în Anglia, If it had happened otherwise şi în America cu titlul If,or history rewritten
cu contribuţia lui G.K.Chesterton, Andre Maurois şi Winston Churchill."
("Literatura S.F.- Florin Manolescu,editura Univers,1980)